Visszatérnek Csehországba Edvard Benes és feleségének egyéni eszközei

Visszatérnek Csehországba Edvard Benes és feleségének egyéni eszközei

Visszatérnek Csehországban Edvard Benes volt csehszlovák köztársasági elnök és felesége, Hana magán eszközei.

Az eddig az amerikai Atlantában őrzött tárgyakat a washingtoni cseh nagykövetségen kapta meg Michal Lukes, a prágai Nemzeti Múzeum igazgatója Andrea Pohlovától, az egykori elnöki pár egyik távoli rokonától – jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24). A több tucatnyi tárgy – egyebek közt Benes közismert kalapja, borotvakészlete, fésűje, íróeszközei, zsebkendői, az elnök és feleségének ruhái – az elkövetkezendő időszakokban a prágai múzeumban egy külön teremben lesznek kiállítva.

Hana Benesová ruháiból a követségen minibemutatót rögtönöztek. „A volt elnökfeleség négy ruháját állítottuk ki pár napra. Érzékelhető példának okáért az egykori prémes bundája, amely több fényképen is megjelenik. Kiállítottuk ugyanakkor az egykori házi köpenyét is, ahol férjén vagy a családon kívül valószínűleg soha senki sem látta” – mondta a 80 éves modellekről Miroslava Burianová, a prágai múzeum divatkurátora.

A saját eszközök közt van egy porcelán étkészlet is, amit valamikor Charles de Gaulle francia politikus ajándékozott Beneséknek. Pohlová hangoztatta: édesanyja és Hana Benesová unokatestvérként szerfelett közel állt egymáshoz, s fölöttébb jó volt a kapcsolat a két család közt is, így kerültek Benesék dolgai őhozzá. Több dologtól nehéz volt megválnia, mert családja is használta őket. Meggyőződése viszont, hogy a Benes házaspár perszonális tárgyainak vissza kell kerülniük Csehországba.

Michal Lukes a televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy igazán sajátos, és muzeális szempontból fölöttébb értékes tárgyakról van szó. „Benes politikai hagyatéka mellett számunkra ezek az eszközök is rendkívül fontosak és jelentősek” – hangoztatta a múzeumigazgató. Elképzelései alapján a Benes házaspár privát tárgyait már az ősszel kiállítja a prágai Nemzeti Múzeum.

mti