Robotépítéssel, programozással, innovációs feladatok kidolgozásával versenyeztek az iskolások Miskolcon

Robotépítéssel, programozással, innovációs feladatok kidolgozásával versenyeztek az iskolások Miskolcon

Robotot építettek, programoztak, ráadásul egy általuk kidolgozott továbbfejlesztett energetikai megoldást is bemutattak a 9-16 éves fiatalokból álló, egymással versenyző csapatok a FIRST LEGO League regionális döntőjében Miskolcon. Az internacionális vetélkedőn évről évre a Föld több mint száz országában csaknem félmillió gyermek vesz részt az óvodásoktól, a középiskolásokig. Az egyes korosztályokban az egész világon ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek. Az ez évi téma az energetika volt.

A miskolci versenyen az Alternatív Közgazdasági Gimnázium „Izidumbu Robotics” nevű csapata és a Bodrogkeresztúri Eötvös József Általános Iskola „Keresztúri Ninjagók” csapata jutott tovább a februári, országos döntőbe.

A verseny célja, hogy a fiatalok játékos formában sajátítsanak el műszaki és természettudományos ismereteket. A résztvevők megismerkednek a programozással, a robotokkal, a mesterséges intelligenciával, és egyéb kompetenciákkal, mint az időgazdálkodás, az kooperáció vagy a hatékony kommunikáció. A feladatok lehetőséget adnak a szabad kísérletezésre, fejlesztik a fiatalok kritikai gondolkodását és ötletes problémamegoldó készségét a jövő kompetenciáit építő tevékenységeken át.

„A jövő nem a robotoké, hanem azoké, akik megépítik, és programozzák azokat. A verseny megrendezésével szeretnénk támogatni a régióban élő fiataloknak, hogy megismerjék és megszeressék azokat az eszközöket, megoldásokat, kompetenciákat, amelyek a jövőt alakítják. A Boschnál fontosnak tartjuk, hogy a következő generáció már most részese legyen az innovációnak, a jövő kollégái nyitottak és felkészültek legyenek, mikor is eljön az idő, hogy munkába álljanak” – mondta Fükő László, a regionális selejtezőt szervező miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. cégvezetője.

A Bosch egyik alapértéke a tehetséggondozás. A miskolci kéziszerszámgyár a térség meghatározó ipari szereplőjeként felelősséget vállal a gyermekek szakmai orientációjában és a jövő kompetenciáinak fejlesztésében. Részt vesz a duális képzésben, ezáltal a miskolci szakiskolások a Bosch kéziszerszámgyárában, az együttes működtetésű tanműhelyekben is tanulnak. Továbbá a cég gyakornoki programjába is várja a fiatalokat.

A miskolci Bosch kéziszerszámgyár nem kizárólagosan a FIRST LEGO League világverseny regionális döntőjét szervezi, hanem azt is felméri, hogyan tudja szakmai ismeretekkel és készülékekkel támogatni a térség iskoláit, az induló csapatokat, hogy a lehető legtöbb diák kíváncsiságát keltse fel a műszaki és természettudományok iránt.