Válasszunk az élethelyzetünkhöz passzoló mosógépet!

Válasszunk az élethelyzetünkhöz passzoló mosógépet!

Amikor mosógépvásárlásra adjuk a fejünket, az elektronikai boltok és webáruházak fantasztikusan széles választékában könnyed összezavarodni. Ha azt szeretnénk, hogy a megvásárolt eszközzel maradéktalanul elégedettek legyünk, célravezető az életmódunkat is figyelembe vennünk, alaposan átgondolva az igényeinket. Ebben nyújt támogatást most az LG háztartási elektronikai termékspecialistája, aki összegyűjtötte, milyen élethelyzetben milyen funkciókat kívánatos keresnünk.

Egyedül élők

Az első kérdés, melyet ajánlatos tisztázni, hogy mennyi szennyes ruha termelődik a háztartásunkban, mert a mosógépgyártók különféle kapacitású gépeket biztosítanak, jellemzően 6-tól egészen a 12 kilós kapacitásig. „Az egyszemélyes háztartásban élőknek is ideális lehet egy 6-8 kg kapacitású gépezet, mivelhogy a kalkulációnál javasolt figyelembe venni, hogy a ruha mellett az ágynemű, a törölközőkészlet, vagy akár az ágytakaró, továbbá a télikabát is figyelemre méltóan gyarapíthatja a szennyest” – tanácsolja Kékesi Martin, az LG háztartási elektronikai termékspecialistája. „Ha olyan új készüléket választunk, amiben a súlydiagnosztikai rendszer folyamatosan a töltet súlya alapján határozza meg a felhasznált vízmennyiséget, nem kell aggódniuk amiatt sem, ha nem telik meg a dob minden alkalommal. Az LG mosógépekbe épített AI DD modern műszaki megoldás példaként nem kizárólag a ruhák súlyát, hanem azok szövetösszetételét, lágyságát is vizsgálja, és mindent összevetve határozza meg az program dobmozgásait, ezzel is védve a ruhák épségét.”

Az egyedülállók tekintetében lényeges szempont lehet a helytakarékosság is: a kis lakóhelyekben nagyszerű alternatíva egy keskeny kialakítású mosógép – napjainkban már elöltöltős készülékekből szintén fellelhetünk akár 44 cm-es mélységű modelleket a piacon. A keskeny elöltöltős modellekből akár 8,5 kg-os kapacitású is kapható, sőt olyan eszköz szintén rendelkezésre áll, amit szárítóval kombináltak. Ez utóbbi igazán hasznos mindazoknak, akik helyszűkében vannak, mivelhogy nem kell sem külön szárítógépet vásárolniuk, sem a ruhaszárító állvánnyal bajlódniuk.

Aktív életmódot élők

Az aktív életmódot élőknek rendhagyó funkciókra lehet szükségük a mindennapokban. A sportok kedvelői, a fizikai munkát végzők vagy a hobbikertészek gyakrabban mosnak és a ruháik jellemzően szennyezettebbek is, mint egy átlagos, hétköznapokon hordott darab. Ha a kellemetlen szagok megszüntetésében biztosra akarunk menni, és közben a lehető legkevesebb vegyszert akarunk igénybe venni a mosáshoz, válasszunk gőzös mosógépet – ezt a szerepkört a Steam megnevezés jelöli a gépeken.

Az időspórolásban is hasznos lehet az igazán elfoglaltaknak egy TurboWash360 technológiával felszerelt konstrukció, ezzel a funkcióval tudniillik akár 39 perc alatt lefut egy egész mosási program. Azok részére ugyanakkor, akik kevés időt töltenek otthon, ugyancsak kitűnő lehetőség lehet egy mosó-szárítógép, ami megspórolja a teregetésre szánt időt.

A kifogástalan megjelenés megszállottjai

A ruhatisztítás kapcsán komoly fejtörést okozhat, ha az ember ruhatára dekoratív, nehezen kezelhető, kényes anyagú darabokból áll. Ha állandóan nagyszerűen friss ruhára vágyunk – a munkához létfontosságú blézert, zakót és nadrágot mindazonáltal nem szeretnénk minden alkalommal komoly összegekért a tisztítóba adni –, ajánlatos elgondolkodni egy otthoni ruhaápoló berendezés beszerzésén. Az LG rendkívüli, Styler nevű, ruhaszekrényre hasonlító készüléke ugyanabban az időben három ruhanemű felfrissítését, fertőtlenítését, vagy épp az esőben megázott kabát szárítását biztosítja. A tiszta gőz erejét kihasználva az olyan kényesebb ruhák ápolásában nyújt segítséget, amelyeket ezelőtt csak egy ruhatisztító szalonra bízhattunk. A közvetlenül a ruhákra permetezett forró gőz semlegesíti a kellemetlen szagokat, míg a szerkezet mozgó ruhaakasztója intenzív rázással, viszont gyengéden simítja ki az anyagszálakat. Az ajtóba szerelt nadrágélvasaló tiszta és szervezett stílust biztosít a nadrágoknak azzal, hogy a szövet anyagától függően teljesen eltünteti vagy minimalizálja a gyűrődéseket a hajlatokban és példásan korrekt élt simít a nadrágszárra vasaló használata nélkül.

Kisgyermekesek

Az egy- vagy kétgyermekes családoknak az LG szakértői alapján nagyjából 8-10 kg kapacitású mosógépet tanácsos választaniuk. A kisgyermekes családoknak ellenben a méreten túl sok másfajta tényezőre is javasolt figyelmet fordítaniuk: az újszülöttek részére tudniillik kiemelten releváns a higiénia, a család részére ugyanakkor az, hogy a mindennapos otthoni feladatokat a lehető leggyorsabban és legkönnyebben tudják elvégezni. A kisbabák bőre érzékenyen reagál a tisztítószerekre és a higiéniai termékekre, a hangos mosógép nehézség nélkül megzavarja az álmukat, a szélsebesen koszolódó textilpelenkákból és rugdalózókból ugyanakkor jó párat be kell szerezni ahhoz, hogy állandóan kéznél legyen egy friss és tiszta darab a kicsi részére.

Ezekre a problémákra a vegyszermentes tisztítás mellett a kellemetlen szagok megszüntetésében is sebes és hatékony segítséget nyújt a már említett gőzös mosógép. Az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nem kizárólag bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9 százalékát is eltávolítja „Régebben a kismamák vasalással fertőtlenítették a tiszta pelenkákat, babaruhákat, de egy gőzmosógéppel napjainkban már erre nincsen szükség” – teszi hozzá az LG szakértője.

Egyes mosógép-funkciókat konkrétan a kisgyermekesek igényeire szabtak: mint amilyen a Baby Care program, ami meleg vizes öblítéssel sokkal eredményesebben távolítja el a ruha szálai közt maradt mosószert. Az Inverter Direct Drive motor mindazonáltal csendes, megközelítőleg rezgésmentes mosást kínál, hogy semmi se zavarja a babát és a családot a pihenésben.

Nagycsaládosok

A népesebb vagy már nagyobb gyerekekkel élő családoknak legalább 9-10 kg kapacitású készüléket ajánl az LG Magyarország szakértője. „A nagyobb ruhamennyiség kezelésénél ugyancsak jól jöhet, ha szárítógéppel egészítjük ki a nagykapacitású mosógépünket, mivelhogy a lakóhelyben felállítható szárítóállványok kapacitása is véges, nem beszélve az általuk elfoglalt helyről.” – ajánlja Kékesi Martin. „Nem kell megijedni a nagy kapacitástól, mert a fejlettebb gépekben a már említett súlyautomatika méri le a szennyes mennyiségét, hogy aztán kikalkulálja, precízen mennyi víz létfontosságú az adott mosáshoz.”