Vajda Lajos életműtárlatához kapcsolódva irodalmi estet rendeznek Szentendrén

Vajda Lajos életműtárlatához kapcsolódva irodalmi estet rendeznek Szentendrén

A Hatlépés című irodalmi szalon következő programján Vajda Lajos életműtárlatához kapcsolódóan 33 év – 33 pillanat címmel várják az irodalom és a képzőművészet barátait január 26-án Szentendrén a Ferenczy Múzeumban.

„A képzőművészet és az irodalom most összefogott Szentendrén” – mondta a programsorozatot bemutatva Juhász Anna irodalmár, a Hatlépés című irodalmi szalon házigazdája az M1 aktuális csatorna műsorában.

Mint hangoztatta még, a Ferenczy Múzeum programsorozata a szépirodalom barátainak szól, azzal a szándékkal, hogy a résztvevők a képzőművészethez is közelebb kerüljenek. Így az irodalmi estek keretében egy-egy aktuális kiállításhoz kapcsolódóan a művészet kevéssé ismert privát arcát, az „emberi sorsot”, perszonális történeteket mutatnak be versek, levelek, naplók, kéziratban maradt töredékek megidézésével.

Közölte, hogy a Vajda Lajos életműtárlatához kapcsolódó 33 év – 33 pillanat című irodalmi estre Szabó Noémi művészettörténésszel, az életműkiállítás kurátorával szövetségben válogatták össze azokat a naplórészleteket, leveleket, okmányokat, verseket, amelyekből Trokán Nóra és Haumann Máté színművészek olvasnak ezt követően fel a közönségnek. „Olyan fogalmak köré épül fel az est, amelyek kicsit közelebb visznek a falon megfigyelhető képekhez” – tette hozzá.

A széria következő történését február 17-én tartják, a Szerelem című est témája a korszerű magyar képzőművészet meghatározó mestere mellett felesége Vajda Júlia alakja és a két művész közti kapcsolat lesz.

Kijelentette, hogy az irodalmi estre buszjáratot indítanak Budapestről.

mti