Újból a koppenhágai Noma lett a Föld legjobb étterme

Újból a koppenhágai Noma lett a Föld legjobb étterme

Ismételten a koppenhágai Noma lett a Föld legjobb étterme, a gasztronómia Oscar-díjának tartott a Föld 50 legjobb étterme (The World’s 50 Best Restaurants) ranglistáján az első helyre került.

A második helyre is egy koppenhágai étterem, a Geraniumot rangsoroltak, miközben a harmadik a spanyolországi Asador Etxebarri lett, amely séfjének, Victor Arguinzoniznak ítélték oda a pályatársai a legjobb séfnek odaítélhető elismerést. A negyedik helyen a limai Central végzett, amely a legjobb dél-amerikai étterem lett. Pía León, az étterem egyik séfje nyerte el a Föld legjobb női séfjének odaítélhető elismerést.

Idén a koronavírus-világjárvány okán egy év kihagyás után ítélték oda a gasztronómiai elismeréseket, amelyekről több mint ezer séf, ételkritikus és az iparág más szereplői döntenek az egész világon. 2019-ben a szervezők új szabályt hirdettek meg, amely értelmében nem választhatók meg a ranglistára azok az vendéglők, amelyek az előző években elnyerték a Föld 50 legjobb étterme címet. Nekik megalkották a Best of the Best kategóriát.

A három Michelin-csillagos koppenhágai Noma – René Redzepi vendéglője – ugyan már négy alkalommal szerepelt az élen, ám 2016-ban bezárt, ezt követően két év múlva új helyen nyílt meg a dán fővárosban.

A ranglistán az első tíz közt van még egy spanyol étterem, a barcelonai Disfrutar az ötödik helyen. A hatodik helyre a stockholmi Frantzén került.

A perui főváros egy másik étterme a Maido lett a hetedik, amíg a szingapúri Odette a nyolcadik. A kilencedik helyen a mexikóvárosi Pujol áll, amely Észak-Amerika legjobb étterme lett.

A tizedik helyen a hongkongi Chairman végzett.

A Vendégszeretet Művészete elismerést a bécsi Steirereck kapta, amely a ranglista 12. helyére került. A chilei Boragó, a ranglista 38. helyezettje kapta a fenntartható étterem díjat, mivel csakis saját biofarmjának terményeivel és helyi termékekkel dolgozik.

Afrika legjobb étterme a dél-afrikai Woflgat lett.

A The World’s 50 Best Restaurants titulussal rendelkező ranglista összeállítását az angol Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de rögvest mindenre kiterjedő jelentőséget kapott a lista, és az igény okán komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.

mti