Újabb hárommilliárd forinttal segíti a kormány a magyar kutatókat

Újabb hárommilliárd forinttal segíti a kormány a magyar kutatókat

Újabb 3 milliárd forint áll a különleges teljesítményt nyújtó magyar tudósok rendelkezésére. A jövő évi Élvonal kutatási kiválósági programra 2021. február 16-ig lehet pályázni – hozta nyilvánosságra Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye idézte a parlamenti államtitkárt, aki közölte még: a koronavírus-járvány is rámutatott, hogy a gazdaság csaknem az összes szegmensében nagy szükség van a akadémiai kutatások eredményeinek minél hatékonyabb alkalmazására, ezenfelül a modern, leleményes, továbbfejlesztett megoldásokra, ugyanis ezek stabilabbá és eredményesebbé tesznek bármilyen céget.

„Így is támogatjuk elkötelezetten a magyar kutatókat minden térségben” – mondta.

Az ITM szakpolitikai pártfogásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezelésében induló pályázaton megint tematikus megkötés nélkül lehet indulni. Olyan szakemberek nyújthatják be a pályázatukat, akik az Európai Kutatási Tanács (ERC) programjaiban alkalmazható szakmai értékelést értek el, de nem jutottak forráshoz, emellett akiknek az elmúlt három évben zárt, vagy jövőre zárul internacionális kutatási projektjük az európai rendszeren belül – ismertette az ITM közleménye.

A program most meghirdetett, egész 5 éves, 3 milliárdos keretéből jövőre 600 millió forint áll rendelkezésre, amely 10-12 nyertesnek nyújt ezután projektenként akár 300 millió forint vissza nem térítendő segédkezést.

Az Élvonal kutatási kiválósági program a legdinamikusabb alkotási szakaszban található, az internacionális akadémiai világ élmezőnyébe tartozó, kutatásaikat Magyarországon megvalósítani kívánó tudósok részére nyújt nagyfokú, maximum ötéves pártfogást. A pályázati felhíváson csupán felfedező kutatási projektekkel lehet indulni, tematikus megkötés nélkül, amennyiben a pályázó korábbi akadémiai életrajza és kutatási terve megfelel a felhívásban foglaltaknak. Azok a pályázók esélyesek a segedelem elnyerésére, akik az elmúlt tíz évben nemzetközileg is nyilvánított, kimagasló akadémiai eredményeket értek el és kutatási tervük alapján a következő tíz évben is reális esélyük van ilyen teljesítményre.

A akadémiai teljesítmény mércéje, hogy a pályázó 2018 januárja és 2021 októbere közt sikeresen lezárt vagy le fog zárni egy általa vezetett és az Európai Kutatási Tanács (ERC) által a meghatározott kategóriában támogatott kutatási projektet, azonkívül e kategóriák valamelyikében testhezálló szakmai értékelést ért el, de végül forráshiány folytán nem nyert patronálást – közölte az ITM.

mti