Új szerzeménnyel gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum fegyvergyűjteménye

Új szerzeménnyel gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum fegyvergyűjteménye

Új szerzeménnyel, egy 17. századi oszmán-török aranytárggyal gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) fegyvergyűjteménye, a sodronyos vassapka a Nagyvezér aranya című kamaratárlaton érzékelhető – közölte a múzeum a sajtó képviselőivel.

  1. Simon László, az MNM direktora a sajtó képviselőit arról tájékoztatta, hogy az intézmény távlati céljai közé sorolható hónapról-hónapra egy-egy új szerzemény bemutatásával felhívni a nagyközönség figyelmét a nemzet múzeumának fantasztikus kincsestárára.

Hangoztatta még: az elmúlt időszakban több mint 40 műtárgyvásárlási szerződést írt alá több mint 80 millió forint értékben. A tárlaton érzékelhető fejtakarót 22 millió forintért vásárolták.

A múzeum tájékoztatása a tárgy a szultáni szeráj ötvösműhelyében készülhetett IV. Mehmed szultán (1648-1687) uralkodásának vége felé, vélhetően szultáni megrendelésre Kara Musztafa nagyvezér részére.

A tárgy enyhén spirálisan futó, vékony gerinclemezzel elválasztott 16 sávból áll, ezeket pompás vésett és cizellált szegfűk, tulipánok, jácintok és nefelejcsek ékesítik. Az ötvösmester arra is figyelt, hogy egyetlen sáv se legyen egyforma, azaz mindenhol mások a virágok vagy azok méretei.

Jelentőségét jól szemlélteti, hogy mindössze ezüst vagy részben aranyozott ezüsttel borított sodronyos vassapkák maradtak fenn a Föld nagy múzeumaiban. A Magyar Nemzeti Múzeum a maga másik két, ezüsttel borított sodronyos vassapkájával igen jól áll a „versenyben”.

A korábbi tulajdonos néhai felmenője a tárgyat Esztergom környékén, egy fa gyökerei közt találta.

mti