Új repülő őshüllőfajt határozott meg egy romániai-amerikai kutatócsoport

Új repülő őshüllőfajt határozott meg egy romániai-amerikai kutatócsoport

Új repülő őshüllőfajt határozott meg egy romániai-amerikai kutatócsoport.

Az Albadraco tharmisensisnek elnevezett őshüllő akadémiai leírása a Cretaceous Research folyóiratban jelent meg a közelmúltban, a tanulmányt Alexandru Solomon, Vlad Codrea és Venczel Márton, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) kutatói, továbbá Gerald Grellet-Tinner amerikai tudós jegyezte.

A nagyváradi Körösvidéki Múzeum természettudományi részlegét vezető Venczel Márton az érdeklődőknek kijelentette: a repülő őshüllő maradványait a Gyulafehérvár szomszédságában fekvő Alsóváradján, a Sebes folyó medrében találták meg 10-12 évvel ezelőtt. Az korábbi leletek leírása egy doktori disszertáció tárgyát képezte, de a leletekkel kapcsolatos igazi akadémiai eredmény csak most született meg, amikor ezeket töméntelen más adattal összevetve a tudósok megállapították, hogy teljesen új fajt fedeztek fel.

Venczel Márton közölte: az őshüllőnek egy állközi csontja és az alsó állkapocs egyik darabja, sőt még (vélhetően a negyedik) nyakcsigolyája bukkant fel. Ezeket alapul véve állapították meg, hogy repülő őshüllőről van szó, amely a késő kréta kor maastrichti korszakában, csaknem hetven millió évvel ezelőtt élt, és szárnyainak fesztávolsága elérhette a hat métert. Az Albadraco tharmisensis valamennyire hasonlít az iharkúti Bakonydraco galaczihoz, de az a késő kréta korábbi, santoni korszakában élt.

Venczel Márton megjegyezte: meglehetősen keveset tudnak az Albadraco tharmisensről és többnyire a repülő őshüllőkről, ezek tudniillik a dinoszauruszokkal egyesült erővel kihaltak, és nem élnek mai leszármazottaik. Közölte még: a némileg könnyed csontváz, hosszú nyak, teljesen összeforrt koponya arról árulkodik, hogy jó repülők lehettek, és nagy valószínűséggel tojással szaporodtak.

A felfedező közölte még: folytatják a kutatásokat, és feltételezhető, hogy újabb és újabb csontmaradványokat sikerül azonosítaniuk.

mti