Tűzfalakat pingálnak már Omszkban is a Színes Város Csoport alkotói

Tűzfalakat pingálnak már Omszkban is a Színes Város Csoport alkotói

A szibériai Omszkba kaptak meghívást a magyar Színes Város Csoport művészei, miután a hétvégén Moszkva belvárosában egy közel 100 négyzetméteres tűzfalra sárkányabsztrakciót festettek.

A két szerző, FatHeat és TransOne három nap alatt hozta létre a művet. Témaválasztásuk Sárkányölő Szent György legendájához társítható, ami Moszkva címerében is megjelenik.

A tűzfalfestés zárásaként Színes Város Budapest címmel mutatták be Farkas András fotográfus kiállítását, aki évek óta dokumentálja a csoporthoz köthető falfestéseket.

Az orosz fővárosban megvalósított projekt a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet a Színes Város Csoport együttműködésével, a Nemzeti Kulturális Alap hozzájárulásával alakult meg.

Hegyi Anita, az intézet megbízott igazgatója az eseménnyel kapcsolatban közölte: a fotókiállítás és a falfestés hosszú távú partnerség része a Színes Várossal, aminek keretében várhatóan a következő állomás a több mint egymillió lakosú Omszk lesz, ahol a település megalapításának 300. évfordulója alkalmából szintén egy művészi falfestéssel színesítik ezután a település arculatát.

Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára közölte: az elmúlt években több határon túli művész érkezett a Színes Város Budapest Rendezvény meghívására alkotni. Idén az orosz Adno1-et várják a nyár végén kezdődő eseménysorozatra. A szervezet küldötte kiemelte: a stratégiai célok közt megjelenik egy internacionális hálózat kialakítása, aminek részeként magyar művészeket juttatnak el külföldre, egyúttal a lehető legtöbb határon túli művészt hívnak meg Budapestre. A megalkotásban az első meghatározó partner a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet.

A Színes Város Csoport alapgondolata Victor Vasarely 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. 2014-ben Oroszország négy városában több tízezer ember ismerkedhetett meg Vasarely művészetével.

mti