Több mint négyezer fészektartóval várja az E. ON a gólyákat

Több mint négyezer fészektartóval várja az E. ON a gólyákat

Több mint négyezer fészektartóval várja az E. ON a gólyákat, célzott madárvédelmi projekt indult az energiacég és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésében, áprilisban és májusban a Fertő-Hanság Nemzeti Park kérésére a Szigetköz területén valósul meg gólyavédelmi program.

Az E. ON a nemzeti parkokkal, madárvédelmi mesterekkel kooperálva 4343 fészektartóval várja a gólyákat, ezelőtt 4199 ilyen eszközt telepítettek, idén tavaszra újabb 144 került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein. A fészektartókat a társaság munkatársai megszakítás nélkül karbantartják, szükség során cserélik. A korszerű fészektartókra fonott fészekalap is került, a beavatkozások alatt a régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították. Ahol az akár évtizedes fészek több mázsásra hízott és veszélyessé vált, oda is új, fonott fészekalap került. A kikelt gólyafiókák védelmének érdekében a repülési irányba eső hálózati elemekre szükség alapján burkolatot tesznek, azonkívül kiülőket szerelnek fel annak érdekében, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől – közölte a program kommunikációjával foglalatoskodó társaság sajtótájékoztatóján.

Célzott madárvédelmi projekt indult az energiacég és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésében is, ahol 161 korrekt beavatkozás-sorozatot valósítottak meg együttesen a gólyák érkezésére készülve.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegységében idén egy pályázat hozzájárulásával az E. ON munkatársai a síkban elhelyezett kereszttartókat cserélik ki olyan, háromszög elrendezésű tartókra, amelyekre a madarak kevésbé tudnak ráülni vagy beszorulni, ezáltal még a nagyobb testű madarak sem tudják a szárnyaikkal zárni az áramkört. A gemenci árteret átszelő 3,5 kilométer hosszú vezetékszakaszon 44 oszlopot építenek keresztül a mesterek. Nem messze költő rétisaspár érdekében a munkavégzést két szakaszra osztották. A fészek körüli védőzónán kívül már februárban elvégezték a létfontosságú munkákat, ezzel szemben a 400 méteres védőzónában csak akkor folytatódnak a madárvédelmi feladatok, ha a fiókák már elég nagyok ahhoz, hogy a beavatkozás ne bolygassa fel a sas család életét, ezáltal itt nyári hónapokban fejezik be a tervezett változtatásokat.

Áprilisban és májusban a Fertő-Hanság Nemzeti Park kérésére a Szigetköz területén valósul meg gólyavédelmi program, ekkor madárbarát megoldások alkalmazásával építik keresztül az oszloptranszformátorokat.

Az év újabb részére is nagyon sok, a környezet megóvását célzó munkát tervez az E. ON. Az elmúlt év adatait elemezve 126 olyan konkrét hálózati helyet azonosítottak a mesterek, amelyek veszélyforrást jelentenek a madarakra. Ezeket a helyeket – és 300 méter sugarú körben a környezetüket – az idén madárvédelmi szempontból biztonságosabbá teszik. Az év második felétől olyan új típusú kereszttartókat használnak, amelyek a madarak részére a korábbiaknál sokkal biztonságosabbak. Ősszel 18 kilométeres szakaszon kerülnek a vezetékek földkábelbe Túrkeve-Dévaványa közt, ez a térségben fészkelő túzokok megóvását szolgálja ezt követően. A beruházás első lépéseként egy alállomást építenek keresztül, ezután a túzokvédelmi projekt 2020-21-ben is folytatódik.

mti