Több mint kétszáz társasházi lakást újítanak fel Keszthelyen

Több mint kétszáz társasházi lakást újítanak fel Keszthelyen

Több mint kétszáz lakást korszerűsítenek Keszthelyen az Otthon Melege Program keretében, amely a költségek csaknem felét biztosítja a beruházásokhoz – közölte a felújításokat szervező IMRO DDKK Nonprofit Kft. projektmenedzsere hétfőn sajtótájékoztatón.

Varga Zoltán kifejtette: Keszthelyen kilenc társasház 203 lakása, vagyis csaknem ötszáz ember otthona újulhat meg az áprilisban kezdődő munkálatok révén.

A lakások – amelyek közepette tégla- és panelépületek ugyancsak vannak – átlagosan 42 éve épültek, s a felújítások révén 45-50 százalékos energiamegtakarítást érhetnek el. Összesen 146 ezer köbméter gázzal kevesebbet használnak fel ezután minden évben ezekben az épületekben a teljes körű hőszigeteléssel, a nyílászárók cseréjével és a fűtési rendszer korszerűsítésével.

Közölte még, hogy az elnyert 195 millió forintos állami finanszírozás átlagosan 47 százaléka a beruházási költségnek. Egy-egy lakás korszerűsítésére 1,6-2 millió forintos költség jut, ennek csaknem felét fedezi az állami finanszírozás, a fennmaradó részt a lakástulajdonosok önrészből és kedvezményes hitelből finanszírozzák.

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere kijelentette: az energiahatékonyság növelése érdekében a közelmúltban a metropolisz távfűtőhálózatán és fűtőművében történtek már korszerűsítések. A Balaton-parti városban több olyan társasház ugyancsak van, amely kisebbségi vagy többségi önkormányzati tulajdonú, de egyelőre nem volt sansz a korszerűsítésükre, köztük olyan 60 lakásos alkotmány, amelyre pályázati forrás eddig még nem volt.

-MTI-