Több mint hatvan programot szolgáltat a Kecskeméti Tavaszi Rendezvény

Több mint hatvan programot szolgáltat a Kecskeméti Tavaszi Rendezvény

Tizenöt helyszínen több mint hatvan programot szolgáltat a március 11. és április 1. közt zajló 34. Kecskeméti Tavaszi Esemény, amelyiknek idei mottójául a szecessziót, a megújulást választották a szervezők – derült ki a programsorozat kecskeméti sajtótájékoztatóján pénteken.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester hangoztatta: a tavaszi rendezvények történetében az állam egyik legrégebbi rendezvénye a kecskeméti. Az ez évi fesztiválnak külön aktualitást ad, hogy több intézmény és egyesület jubileumi évfordulóját ünnepli, köztük a 40 éves Kecskeméti Települési Fúvószenekar, az 50 éve hozott létre Forrás folyóirat vagy a 110 éve megnyílt Kecskeméti Művésztelep.

Bak Lajos, a főszervező Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Centrum cégvezetője közölte: a 34. Kecskeméti Tavaszi Esemény idei mottója a szecesszió, a megújulást mindazonáltal igazi különlegességnek számító programok szervezésével érik el.

Kiemelte a világhírű angol King’s Singers énekegyüttest, amely egyedül Kecskeméten ad koncertet az esemény nyitó napján, március 11-én. Felhívta a figyelmet a Forrás című szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóiratra, amely 50 éves évfordulóját kiállítással, irodalmi esttel és egy 64 oldalas jubileumi kiadvánnyal ünnepli.

Megemlítette még a Semmelweis című opera bemutatóját, amely a Bartók Plusz Operafesztivál és a fővárosi Operettszínház együttes produkciója lesz március 18-án.

Őze Áron színművész nyomatékosította: tizennégy Ady-versből állt össze a Száz titok kavarog című zenés irodalmi est, amit a költő halálának 100. évfordulója alkalmából rendeznek meg március 19-én. A műsorban a magyar népzene, a hagyományos zene és a dzsesszmuzsika, ezenkívül a vers sajátos egymásba fonódása kíván támogatni a hallgatóságnak elmélyedni Ady Endre költészetében, úgy hogy az útkereső, vívódó, gyarló ember gondolatait, igazságait felidézve élményt és hitet nyújtson – tette hozzá.

Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora kijelentette: az egyetemes magyar művészet egy jeles képviselőjét, Rippl-Rónai Józsefet és művészetét mutatják be a március 20-án nyíló bemutatón az Antal-Lusztig-gyűjteményből.

Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója kiemelte: a Kecskeméti Tavaszi Esemény központi gondolatának jegyében olyan színházi előadásokat tűznek műsorra, amelyek együttes nevezője a színházi műfaj megújítására való törekvés. Előadásaikban az eltérő művészeti ágak ötvöződnek együttes, családi élményt kínálva. A Bábszínházi világnapon ugyanakkor, március 21-én a legkisebbeknek játszanak.

Bak Lajos igazgató kiemelte: az eseményhez több intézmény csatlakozik idén is saját eseményeivel, mindent összevetve az eseményen belül több olyan programsorozat is zajlik ezt követően, amely több napon keresztül ugyancsak nagyszámú eseményt tartogat. A Kecskeméti Tavaszi Parádé kínálatát a hagyományosnak mondható Bohém Ragtime & Jazz Rendezvény, a Kecskemét Fringe és a Szín-Tár évről évre megújuló programkínálata is gyarapítja.

Réczei Tamás, a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője kijelentette: tizedik alkalommal találkoznak ezután a Szín-Tár keretében a hazai és határon túli magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói a megyeszékhelyen. A rendezvény érdekessége, hogy a Kaposvári Egyetem Cseke Péter és Réczei Tamás vezette osztályának színművész hallgatói egy nemrégiben előkerült Hamvas Béla-írás alapján színpadra állított darabbal, az Ördöngösökkel vizsgáznak ezután.

A 34. Kecskeméti Tavaszi Fesztivált Bogányi Gergely zongoraművész és Kecskeméti Szimfonikus Zenekar április 1-jei együttes koncertje zárja.

mti