Több mint 400 millió forintos technológiai fejlesztésbe kezd a pécsi Rovitex Hungária Kft.

Több mint 400 millió forintos technológiai fejlesztésbe kezd a pécsi Rovitex Hungária Kft.

Nagy hatékonyságú és környezettudatos textil-impregnálási modern műszaki megoldás kifejlesztésébe kezd a pécsi Rovitex Hungária Kft. egy több mint 425 millió forintos projekt keretében – tájékoztatta a cég a sajtó képviselőit.

Az 1996-ban hozott létre, magyar tulajdonú függönygyártó és nagykereskedelmi társaság a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretén belül csaknem 383 millió forintos – felerészben visszatérítendő – segítséget nyert el. A 2022 januárjában záruló projekt összköltségvetése 425 millió forint.

A Rovitex Kft. lakástextíliák importjával és exportjával, a hazai nagykereskedelmi tevékenységgel és gyártással gondot fordít. A társaság információja alapján a társaság a hozzájárulás hozzájárulásával egy olyan környezettudatos textil-impregnálási modern műszaki megoldást szándékozik kifejleszteni, amely alkalmas a gombákat, baktériumokat semlegesítő, úgynevezett antimikrobális, antibakteriális szövetek nagyüzemi előállítására.

Mint írták, a manapság elterjedt, többek között az egészségügyben is alkalmazott textil szövetek bizonyos fokig nagy fajlagos felülettel rendelkeznek, ezáltal a kórokozók is jobban megtapadnak rajtuk, szaporodásnak indulnak. Egy tradicionális textília tekintetében ez gondot okoz, mutattak rá, egy antibakteriális textil tekintetében pedig előnyt jelent. A modern típusú szövet kifejlesztése érdekében összesen egy teljesen új, kutatás-fejlesztési bázist, impregnáló üzemet és gépsort is magában foglaló üzemegységet építene a Rovitex. A létesítményben folyik ezt követően az impregnálószer és az impregnálási modern műszaki megoldás kifejlesztése, akadémiai vizsgálatai, minőség-ellenőrzése és a nagyüzemi gyártás.

Kitértek arra, hogy az elhasználódott impregnált textíliák újrahasznosítása is megvalósul a beruházás után, mindent összevetve a szövetből eltávolított az impregnálószer maradványait újra felhasználhatják, ameddig a megmaradt tisztított textileket másfajta ipari célokra forgalmazzák, használják fel. A 2018-ban 65 főt foglalkoztató Rovitex Hungária Kft. tavalyelőtt 2,3 milliárd forint árbevételt és 75 millió forint adózott nyereséget ért el. Az azt megelőző évben árbevételük 2,2 milliárd forint volt és 98 millió forintos eredményt könyveltek el.

mti