Több milliárdos múzeumfejlesztés kezdődött Zalaegerszegen

Több milliárdos múzeumfejlesztés kezdődött Zalaegerszegen

Több milliárdos múzeumfejlesztés kezdődött el Zalaegerszegen, az intézményegyüttes munkáját szeptember elsejétől Kostyál László korábbi igazgatóhelyettes irányítja.

Kaján Imre nyugdíjba vonulása után a közgyűlés egyhangúlag Kostyál László művészettörténészt nevezte ki a következő 5 évre a Göcseji Múzeum igazgatójává. Az igazgatóhelyettes Havasi Bálint régész, a Balatoni Múzeum korábbi vezetője – közölte Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP).

Az önkormányzat 2013-óta fenntartója és működtetője a Göcseji Múzeumnak, a közgyűjtemény számos új lehetőséget ad a fejlesztésekhez, elősegíti a városimázs építését, valamint a turizmus erősítését – tette hozzá.

A Modern városok program részeként 1,85 milliárd forint ráfordítással zajlik a Göcseji Múzeum teljes felújítása, 8,3 milliárd forintból új múzeumszárny épül. Az önkormányzat TOP (Településfejlesztési Operatív Program) forrásából 218 millió forinttal támogatják a Göcseji Falumúzeumban zajló fejlesztéseket. A közbeszerzés után több milliárdos állami fejlesztés valósulhat meg a szabadtéri kiállítóhelyen – ismertette a részleteket a városvezető.

Kostyál László elmondta, hogy a múzeum épületének felújításával régi álom valósul meg, az új, impozáns és modern épületszárnyban pedig a város egyik legjelentősebb történeti személyiségének, Mindszenty Józsefnek (1892-1975) nyílik állandó kiállítása.

A falumúzeum a 19-20. századi göcseji lakókörnyezetet mutatta be, a fejlesztéssel (téglaházakkal, kódisállásos épületekkel) a modernizáció, az iparosítás félévszázados folyamatát is illusztrálni tudják. Emellett nemesi kúria, valamint a göcseji falvakat a 20. század első felében jellemző építmények, többek közt iskola, pákászkunyhó és kocsma is épül majd a szabadtéri néprajzi kiállítóhelyen.

Az igazgató fontos feladatnak nevezte a raktárbővítést, az új múzeumi bázis kiépítését. Az ideiglenes raktárakban mintegy 300 ezer anyagot őriznek, melynek legnagyobb része a régészeti kutatásokon előkerült töredék, a többi pedig képzőművészeti, néprajzi műtárgy.

Havasi Bálint fontosnak nevezte, hogy a modern kommunikációs csatornákon keresztül minél vonzóbbá tegyék a közgyűjteményt. A múzeumoknak a helyi közösségek felé is nyitnia kell, hogy minél többen részesei lehessenek annak a gazdag kultúrának, amit Zalaegerszeg kínálni tud – tette hozzá.

mti