Tizennégy Chagall-művel gyarapodott a varsói Nemzeti Múzeum

Tizennégy Chagall-művel gyarapodott a varsói Nemzeti Múzeum

A korszerű képzőművészet jelentős alakja, az orosz származású francia festő, Marc Chagall késői alkotói korszakából származó tizennégy művel bővült a varsói Nemzeti Múzeum – közölte sajtóértekezletén Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes.

Lukasz Gawel, a Nemzeti Múzeum igazgatója a sajtókonferencián közölte: a Chagall családja által aukcióra bocsátott, a múlt század 60-as és 70-es éveiben keletkezett képek nagyszerű állapotban vannak.

A PAP hírügynökség úgy értesült, hogy az alkotások egy részét egy svájci aukcióház árverésén szerezték meg, a másik részük ugyanakkor árverésen kívüli úton jutott a múzeum tulajdonába.

A múzeum kurátora, Anna Manicka alapján az utóbbi évek egyik legjelentősebb beszerzéséről van szó.

A 20. század centrumában villámgyorsan fejlődő grafikai és rajztechnikákat alkalmazó Chagall gouache-t és temperát, pasztellt, ceruzát és színes tintát szintúgy felhasznált az alkotások készítésekor, amelyek tavasztól lesznek megtekinthetőek a varsói múzeumban.

A képek nem egy sorozatba tartoznak, tematikájuk heterogén. Az egyes alkotások zsidó motívumai felidézik, hogy Chagall a mai Fehéroroszországban fekvő Vityebszkből, orosz haszid családból származott, más művek biblikus tematikája ugyanakkor az Újszövetségből ered. Láthatóak a képeken a művészre sajátos angyalok, szárnyaló állatok, szerelmesek figurái is – közölte Manicka.

A varsói Nemzeti Múzeum eddig két, Marc Chagall (1887-1985) műhelyéből származó illusztráció birtokában volt.

mti