Sportszerkesztői képzéssel bővül az NKE és az MTVA szakirányú továbbképzése

Sportszerkesztői képzéssel bővül az NKE és az MTVA szakirányú továbbképzése

Sportszerkesztői képzéssel bővül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az MTVA szakirányú továbbképzése.

Erről Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója és Bartóki-Gönczy Balázs, az egyetem közszolgálatimédia-újságíró és -szerkesztő képzésének szakfelelőse beszélt az M1 aktuális csatornán.

Bartóki-Gönczy Balázs elmondta: lezárult az első közszolgálatimédia-újságíró és -szerkesztő képzés az egyetemen, 19-en tettek záróvizsgát. Tavaly négyszeres volt a túljelentkezés, ez a létszám azonban ideális ahhoz, hogy a képzés valóban gyakorlati legyen – tette hozzá.

Elmondta: az alapozó tárgyak között elméleti és gyakorlati órák is vannak, de operatőri, vágással és adásszerkesztéssel kapcsolatos ismereteket is szereznek a hallgatók. A képzésre augusztus 19-ig lehet alapdiploma birtokában jelentkezni, felvételit ezután tartanak.

Székely Dávid arról beszélt, hogy a felvételin azt nézik, rendelkeznek-e a jelentkezők sportági alapismeretekkel, tisztában vannak-e azzal, hogy például egy dzsúdós tatamira, szőnyegre vagy pástra lép. Hozzátette: a cél, hogy a sportokban már jártas hallgatókat bevezessék az újságírás világába, valamint találjanak köztük olyanokat, akik idővel az MTVA munkatársai lehetnek. Beszámolt arról is, hogy a két féléves képzésen a hallgatók a sportkommentátori munkába is bepillanthatnak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MTVA szakirányú továbbképzésének célja, hogy újságírói, szerkesztői ismereteket adjon át a média, azon belül is a közmédia iránt érdeklődő hallgatóknak.

A két féléves elméleti és gyakorlati képzés az utóbbira helyezi a hangsúlyt, ugyanis az előadók olyan tapasztalatokat, információkat osztanak meg a résztvevőkkel, amelyek munkavállaláskor azonnal hasznosíthatók. A képzés gyakorlatorientáltságához hozzájárul az is, hogy az órák jelentős részét az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. által biztosított helyszíneken, eszközökkel és tapasztalt szakemberek bevonásával tartják meg.

A levelező rendszerű képzés tematikájában a közszolgálati és kereskedelmi média szerepének elméleti és gyakorlati kérdései, a média működésével kapcsolatos alapvető jogi ismeretek, társadalmi kommunikáció, valamint szociálpszichológia tárgyak is szerepelnek.

A 2021/2022-es tanév kiemelt témája a sportújságíró-képzés lesz, a szakma alapjait olyan neves szakemberektől sajátíthatják el a hallgatók, mint például Hajdú B. István.

mti