Sörényes galambbal gyarapodott a debreceni állatkert

Sörényes galambbal gyarapodott a debreceni állatkert

Új, ezelőtt nem tartott fajjal gyarapodott a debreceni állatkert ázsiai madárgyűjteménye: a napokban egy hím sörényes galamb érkezett a Nagyerdőbe a hollandiai Vogelpark Avifaunából – tájékoztatta az intézmény vezetője a sajtó képviselőit.

Nagy Gergely Sándor közlése alapján a színpompás jövevény már birtokba vette az intézmény galambröpdéjét, ahol a vendégek is megtekinthetik.

A Délkelet-Ázsia partvidékein és szigetvilágában őshonos sörényes galamb (Caloenas nicobarica) szigetről szigetre vándorló nomád faj. Kifejlett egyedei arról ismerhetők fel, hogy fémes kék és zöld tollazatuktól jól elütő, fehér farktollakkal rendelkeznek, amelyek egyrészt segítenek a mögöttük repülő társaiknak tartani a haladási irányt, másrészt a madár szaporodóképes korát is jelzik – érvelt a mester.

Kijelentette még: a hímek hosszú nyaki dísztollaik alkotta sörényük felborzolásával igyekeznek maguknak párt találni, akivel aztán életük végéig közösen maradnak.

Érdekességként említette Nagy Gergely Sándor, hogy a legfrissebb genetikai kutatások alapján ezt a fajt tartják az egykor Mauritius szigetén endemikus, mára már kihalt dodó legközelebbi élő rokonának.

Élőhelyének csökkenése, vadászata és a kereskedelmi célú befogások folytán a faj megjelenik a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján és a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletében.

Remények alapján kisvártatva tojó is érkezik a debreceni intézmény új jövevényéhez, ezáltal tovább gyarapodhat ezután e ritkaság fajmegőrzési célú állatkerti állománya – jelezte a nagyerdei állatkert vezetője.

mti