Rolla János a Szent Márton-díj idei kitüntetettje

Rolla János a Szent Márton-díj idei kitüntetettje

Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere kapta a Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok általa hozott létre Szent Márton-díjat – tájékoztatta a főapátság a sajtó képviselőit.

A 2001-ben hozott létre díjat olyan személyiségnek adományozzák Szent Márton napja alkalmából, aki az tavaly, években a legtöbbet tette a valamikori Pannónia területén található kulturális és turisztikai, sőt még térségfejlesztő programok megvalósításáért, hozzájárulva ezzel a nemzeti örökség és a kulturális értékek megismertetéséhez és megőrzéséhez.

Az információ alapján Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát a díjazottat méltatva azt mondta, Rolla János személyében nemcsak egy világhírű művésszel, hanem igaz baráttal is növekedett a főapátság.

Rolla János kapcsolata Pannonhalmával több évtizedes, és mikor is a főapátság húsz évvel ezelőtt arról döntött, hogy megújítja és rendszeressé teszi Szent Márton társadalmi körű megünneplését, elindítottak egy ma is élő hagyományt a hangversennyel.

Közölte még, hogy Rolla János vezetésével a Liszt Ferenc Kamarazenekar világhírűvé vált, az első hangversenyüket követő első két évtizedben ők voltak a magyar tradicionális zene első számú nagykövetei a világon mindenfelé.

Ünnepi beszédében azt emelte ki Hortobágyi T. Cirill, hogy a főapátság kulturális-spirituális küldetésének középpontjában évek óta a dialógus áll, melynek idei központi gondolata a kibékülésről szólt, arról, hogy hol húzódnak ma az egyéni és közösségi életben a szakadékok, az árkok és hol kellene elfogadni a kinyújtott kezet.

Jövőre a csendet szeretnék fókuszba állítani, annak megtapasztalását az eltérő dimenziókban. Van a szemlélődés csendje, a megnyugvásé, a letisztulásé, a megvilágosodásé. Van cinikus, elhallgató és megalkuvó csend, ugyanakkor van a szolidaritás csendje is, mikor is szavak nélkül állunk a másik mellett, tettre készen, ha a helyzet azt kívánja – sorolta a főapát.

Kiemelte, hogy önmagától és a közösségtől azt várja, hogy a csendben táruljon fel jobban az osztozás örömének a vágya, példaként állítva Szent Mártont, aki köpenyét a koldussal megosztotta.

Az volt a konkrét ember helyzetében a legfontosabbat nyújtó jótette, amely valósághű emberi, keresztény, bibliai lelkületből fakadt – mondta.

mti