Ritka prehisztorikus férfiszobrocskát találtak cseh régészek Morvaországban

Ritka prehisztorikus férfiszobrocskát találtak cseh régészek Morvaországban

Agyagból gyártott késő prehisztorikus emberi szobrocskát találtak cseh régészek a dél-morvaországi Otrokovice közelében.

Szakértők első vizsgálatainak eredménye alapján a csaknem 12 centiméteres agyagszobrocska az úgynevezett luzsicai kultúrkörhöz tartozik és a késő bronzkorból keletkezhet, voltaképpen csaknem 3200 éves.

Csehország területén felülmúlhatatlan leletről van szó. Hasonló leleteket eddig csak Lengyelországban és a Balkánon találtak – közölte Miroslav Popelka, a brünni régészeti intézet szakértője újságíróknak. Csehországban már találtak bronzkorból származó női szobrocskákat, de ez az első férfit ábrázoló szobor, így rendkívüli.

Popelka közölte, hogy a figurát csaknem kétméteres mélységben, az Otrokovice települése melletti ásatási régióban találták meg. Szakértők alapján a szobor minden valószínűség alapján férfit megrajzol, de nemi szerve letört. A szobrocska fejrészén jól kivehető az orr, ameddig a mellrészen egy apró bronzdíszítés látható.

Az agyagszobor alsó részén repedés van, így az első vizsgálatok után a szakértők rögtön felújítják. A szobrocskát várhatóan már jövőre a Zlínben funkcionáló regionális múzeum régészeti osztályán láthatják a kíváncsiskodók.

Az Otrokovice melletti régészeti feltárosokat egy autópálya építése folytán kezdték. A hatályos cseh törvények alapján ilyen építkezések előtt kötelező a övezetben régészeti kutatásokat végezni.

MTI