Rendkívüli üveglemezre mentették ki az 1978-as Superman-filmet

Rendkívüli üveglemezre mentették ki az 1978-as Superman-filmet

A Microsoftnak egy új technológiával sikerült a Warner Bros. egész hollywoodi Superman-filmjét egy új és különösen tartós adathordozón, egy poháralátét-nagyságú kvarcüveglemezen rögzíteni.

Az 1978-as film tartós és strapabíró adathordozóra mentését a Silica projekt tette lehetővé. Erről a Microsoft egy blogbejegyzésben számolt be.

A tudósok alapján a kidolgozott technológiában ultragyors lézeroptikát és mesterséges intelligenciát használnak az adatok kvarcüvegre írására.

A szokásos adathordozóktól eltérően a kvarcüveg ellenáll a magas hőmérsékleteknek, az áradásoknak illetve egyéb természeti katasztrófáknak, környezeti ártalmaknak, ezenkívül a mágneses behatásoknak. A módszer különösen alkalmas a történeti levéltárból származó adatok vagy kulturális kincsek megőrzésére – közölte Jennifer Langston, a Microsoft menedzsere.

Az adatokat lézerrel írják nanoméretű, háromdimenziós rácsban, több rétegben. Az adatokat algoritmusok segédkezésével olvassák le. Az üveglemez évszázadokig fennmarad, és nem kíván állandó hőmérsékleten tartást vagy állandó frissítést.

“A egész Superman-film üveglemezre mentése és sikeres olvasása jókora mérföldkő” – nyomatékosította Mark Russinovich, a Microsoft Azure technológiai vezetője. Mint hozzáfűzte, egyelőre kísérleti szakaszban vannak a kutatások, és a fő célkitűzés a feladat megvalósítása volt, ugyanakkor még nagyon sok kérdésre kell választ találniuk.

A Warner Bros. filmkatalógusa megőrzése okán vette fel a kapcsolatot a Microsofttal, mikor tudomást szerzett az üvegalapú modern műszaki megoldás kifejlesztéséről. A stúdió a Casablancát, 1940-es évekbeli rádiósorozatot és egyéb történelmi kincseit is szeretné a legújabb módon archiválni.

mti