Rekord krumplitermést takarítottak be Székelyföldön

Rekord krumplitermést takarítottak be Székelyföldön

Az 1989-es rendszerváltás utáni legnagyobb burgonyatermést takarítanak be idén Székelyföldön, Kovászna megyében 28 tonnás, Hargita megyében 26,3 tonnás hektáronkénti átlagos hozamot jegyzett a megyei mezőgazdasági igazgatóság.

Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője kijelentette: a megyében 13878 hektáron termesztettek burgonyát, melynek eddig csaknem nyolcvan százalékát takarították be, hektáronként 28 tonna körüli átlaghozam mellett, szemben a korábbi évek 20-22 tonnás átlaghozamával. A kiemelkedően jó termést a kedvező időjárási viszonyoknak tulajdonította.

A burgonya kilónkénti felvásárlási ára 0,35 és 0,45 lej (24-30 forint) közt mozog. Az igazgató alapján várhatóan egy keveset még emelkedik az ár, amikor nem lehet már a mezőről vásárolni. Hangoztatta még: Kovászna megyében csaknem 65 ezer tonna krumpli szakszerű tárolására van kapacitás, és ezenfelül a gazdák pincéiben is nagymértékű mennyiséget tudnak tárolni, ám az ez évi termés meghaladja a 300 ezer tonnát.

Rekordtermésről számolt be az Agerpres hírügynökségnek Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője is. Az igazgató közölte: a megyében 8250 hektáron termesztettek krumplit, és azokon a területeken, ahol végeztek a betakarítással, 26,3 tonnás hektáronkénti hozamot értek el. A mester közölte még, az idén sokkal szárazabb Gyergyói-medence gyengébb termése rontotta az átlagot, mert a Csíki-medencében 35 tonnás hektáronkénti hozamot is mértek.

mti