Pécsen Salvador Dalí grafikáit és kártyafestészeti munkáit tekinthetik meg

Pécsen Salvador Dalí grafikái

Salvador Dalí – Dante Alighieri Isteni színjáték című műve által ihletett – száz grafikájából nyílik csütörtökön prezentáció a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Vasváry-házában.

A múzeum információja alapján az október 29-éig megtekinthető bemutatón ki lesznek állítva a katalán-spanyol képzőművész kevéssé ismert kártyafestészeti munkái is.

Pécsen Salvador Dalí grafikái
Pécsen Salvador Dalí grafikái

A Thomas Emmerling német műgyűjtő gyűjteményből származó, az Isteni színjátékhoz gyártott illusztrációk Salvador Dalí központi és legnélkülözhetetlenebb grafikai művei – emeli ki az írásos összefoglaló. Azok mintájául száz akvarell szolgált, amelyeket a művész 1950 és 1952 közt alkotott meg az olasz kormány megbízásából. Megalkotásukhoz 3500 – eltérő és egyéni igényeknek megfelelő színárnyalattal bíró – falapra volt szükség. „E mestermunkát az korábbi legjobb fametszők, Raymond Jacquet és Jean Taricco végezték el Párizsban, Salvador Dalí szigorú felügyelete mellett” – részletezték.

Az illusztrációk felépítésükben egy bevezető énekre és a pokolhoz, purgatóriumhoz és paradicsomhoz tartozó könyvenkénti 33 énekre tagolódnak. A bemutatón szöveges formában lesz megismerhető Dalí életútja, nyomdagrafikai munkássága és az Isteni színjáték ihlette képsorozat keletkezése is. Az alkotásokat Salvador Dalí kártyafestészeti munkái egészítik ki: a JPM gyűjteményébe tartozó egy francia- és egy tarot kártyacsomagot tekinthetnek meg a érdeklődők.

MTI