Párizs egyik szimbóluma, az Eiffel-torony

Párizs egyik szimbóluma, az Eiffel-torony

Párizs egyik legjelentősebb szimbolikus jelképe az Eiffel-torony. Nem csak különleges alakjával, magasságával, de mint építészeti megoldás, illetve turistalátványosság is rendkívüli. Valószínűleg a világon az egyik legismertebb építmény.

Az Eiffel torony nevét építőjéről, a tervező cég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta. Eredetileg az építmény az 1889 évi világkiállításra készült, és a tervek szerint a világkiállítás után elbontották volna. Az épület azonban olyan sikeres lett, hogy a világkiállítás után megtartották, és azóta folyamatos turistalátványosság, Párizs egyik legnagyobb, legjelentősebb jelképe.

Az 1880-as évek végén nem is volt olyan egyértelmű és egyszerű terv kivitelezni egy 300 méternél magasabb tornyot. Hagyományos módon kőművesekkel épített épületek soha nem érhették el ezt a magasságot. Amikor 1883-ban megszületett a világkiállítás végleges terve, az Eiffel & Cie két mérnöke rukkolt elő egy fém torony megépítésének ötletével. Az eredeti elképzelés 1884. június 6-án nyerte el végleges, finomított formáját.

Az eredeti ötletet nem fogadták olyan lelkesen, mint azt Gustave Eiffel gondolta volna, aki először Barcelona polgármesterének ajánlotta fel a tornyot. Barcelona azonban elutasította tervet irreális és hatalmas költségeire hivatkozva. Ekkor Gustave Eiffel reklámokkal és különböző népszerűsítő kampányokkal alapozva sikert ért el, hiszen Párizs 1886. május 1-én elfogadta az Eiffel-torony megépítésének tervét. Végül az építkezés 1887. január 28-adikán kezdődött el.

A torony építése hatalmas sebességgel zajlott, havonta 12 méterrel lett magasabb. Ez első sorban annak volt köszönhető, hogy minden egyes elemet a Levallois-Perret üzemben előre elkészítettek, majd onnan szállították az építkezés helyszínére. Így épületet a helyszínen csak össze kell csavarozni, szegecselni. Mivel a munkát éjjel-nappal folytak, illetve Eiffel megadta a munkások által követelt magas béreket, lehetővé vált, hogy mindössze 26 hónappal az építkezés megkezdése után befejezzék az Eiffel-torony építését.

A kész tornyot a világkiállítás 6 hónapja alatt két millió látogató kereste fel. A határidőt betartó Eiffel a becsületrend lovagja kitüntetést kapta munkájáért.

Az Eiffel-torony sok megpróbáltatáson ment keresztül az elmúlt évtizedek során. Sokan szeretik, sokan kimondottan utálják, de tagadhatatlan tény, hogy a világ egyik legismertebb épülete. Többször le akarták bontani, illetve felrobbantani, ráadásul két alkalommal egy szélhámos is eladta. A második világháborúban a németek szerint fegyverek készültek volna belőle. Ugyanakkor az Eiffel torony még ma is áll, a hatalmas torony több millió turistát fogadott már és remélhetőleg még sokáig nyitva maradnak kapui a nagyközönség előtt.