Őskori maradványokat is rejtő ásatáson várják az érdeklődőket

Őskori maradványokat is rejtő ásatáson várják az érdeklődőket

Több mint hatezer éves helység maradványait őrző ásatás területén idézik meg az elődök életét, ugyanakkor múltba tekintő gasztronómiai bemutató és gyermekprogramok is várják a vendégeket pénteken, a régészet napján Veszprémben.

S. Perémi Ágota közölte, hogy pénteken délelőtt kincskereső játékra várják a gyermekeket a múzeum szomszédságában fedezhető fel Szent Miklós-szegen, mely alatt megtudhatják a résztvevők, hogyan lehet a régmúlt közösségeit régészeti technikákkal kutatni.

Hangoztatta még: a kíváncsiskodók megismerkedhetnek az avar temetkezési szokásokkal és betekintést nyerhetnek a régészek munkájába is. Az igazgató kifejtette: a játék alatt a csapatok térkép alapján kereshetik meg a múzeum környékén az elrejtett kincseket. Ezt követően a régmúlt közösségeinek régészeti technikákkal történő kutatásáról hallhatnak előadást a kíváncsiskodók.

Az igazgató közölte azt is, hogy a régi idők étkezési szokásait eleveníti fel a múzeum időszaki tárlata, amely az ételkészítéshez használt eszközöket tárja a közönség elé több évszázadra visszatekintve. A szeptember 10-ig látható tárlaton többek között helyet kap az őskori őrlőkő, a középkori fazék és a korszerű turmixgép, nagyanyáink tálasa, sózókádja és az avarok agyagkulacsa is – részletezte.

S. Perémi Ágota beszélt arról is, hogy a veszprémi Jutasi úton 2003-ban egy 6500 éves helység maradványait fedezték fel csaknem 8 ezer négyzetméteren. Az ásatás területén hallható, a leleteket bemutató, képekkel kísért péntek délutáni előadásból a kíváncsiskodók megtudhatják, hogy milyen volt az élet a településen évezredekkel ezelőtt.

Az eredeti helyszínen idézik meg elődeink életét, sőt a feltárt temetkezések révén a falu lakóit is – fűzte hozzá.

mti