Ősi meteoritbecsapódás nyomait bukkantak rá a Déli-sarkvidéken

Ősi meteoritbecsapódás nyomait bukkantak rá a Déli-sarkvidéken

Egy ősi, 430 ezer éve az Antarktisz jégtakaróját ért meteoritbecsapódásra utaló nyomokat talált a Kenti Egyetem tudósai vezette kutatócsoport.

Földönkívüli részecskéket (kondenzációs gömböcskéket) találtak a Maud királyné-földön található Sor Rondane-hegységben, a Walnumfjellet-hegycsúcson. Jelenlétük szokatlan becsapódási eseményre utal, melynek alatt nagy sebességgel csapódott be egy legalább 100 méteres aszteroida, ennek eredményeként olvadt és elpárolgott meteoritanyag alakult meg.

Ezt közepes típusú becsapódásnak nevezik, mivel nagyobb, mint egy légrobbanás, de kisebb, mint egy krátert generáló esemény – írja az EurekAlert.com akadémiai portál.

A törmelék kondritos összetétele, kémiai tulajdonságai és magas nikkeltartalma utal arra, hogy a Földön kívülről származó anyagról van szó. A megtalált részecskék kivételes oxigénizotópjai azt sugallják, hogy kölcsönhatásba lépett az Antarktisz jegéből származó oxigénnel a becsapódáskor.

Az eredmények alapján a találkozó sokkal veszélyesebb volt, mint az 1908-as tunguszkai és a 2013-as cseljabinszki meteoritbecsapódás.

A szakértők eredményeikről a Science Advances című akadémiai lapban számoltak be.

mti