Önműködő parkolóház, ahol nem a sofőr keresi a parkolóhelyet

Önműködő parkolóház, ahol nem a sofőr keresi a parkolóhelyet

A Bosch újabb babérokra tör az automatizált parkolás terén. Olyan világról álmodik, ahol az autók saját maguk keresik meg a helyet és saját maguktól parkolnak le. Induláskor pedig az okostelefonok segítségével visszatérnek a gazdájukhoz.

Ennek a célnak az elérése érdekében írt alá megállapodást a Bosch, a Daimler és a car2go. A koncepció szerint egy olyan rendszer kifejlesztését tűzték ki végcélként, ahol többé már nem az ügyfélnek kell az autóját leparkolni majd induláskor megkeresni, hanem azt automatikusan elvégzi helyette a parkolóház. A parkoló intelligens infrastruktúrájának kialakításához a Mercedes-Benz legújabb fedélzeti érzékelőit, a Bosch által kifejlesztett járműszabályozó rendszert, illetve a car2go járműmegosztási tapasztalatát veszik alapul. Ezen technológiák segítségével az elképzelés szerint gyorsan megvalósítható a parkolóházban történő automatikus manőverezés.

„Mindig ügyfeleink állnak a figyelmünk középpontjában, minden tevékenységünk az ő javukat szolgálja. A jövőben még az autóik is odamennek majd hozzájuk” –nyilatkozta Prof. Dr. Thomas Weber, a Daimler AG igazgatótanácsának a csoportszintű kutatásért és a Mercedes-Benz személyautók fejlesztéséért felelős tagja. „Partnerünkkel, a Bosch-sal és a car2go mobilitási szolgáltatásunkkal egy infrastruktúrán alapuló, teljesen automatizált „parkolóinas” szolgáltatást fejlesztünk és tesztelünk. Ez számunkra egy újabb lépés az automatizált autóvezetés felé – avagy ebben az esetben az automatizált parkolás felé!”

„A teljesen automatizált parkolás előbb áll készen a sorozatgyártásra, mint a teljesen automatizált autóvezetés” – hangoztatta Dr. Dirk Hoheisel, a Bosch igazgatótanácsának e rendszerekért felelős tagja. „A kis haladási sebesség és a parkolóházba telepített infrastruktúra által nyújtott információk jóvoltából ez egy gyorsan megvalósítható elképzelés.”

Az elképzelések szerint az okostelefonok kulcsfontosságú szerepet játszanak a témában. A parkolóházba megérkező autóból a sofőr és az utasok kiszállása után a parkoló intelligens rendszere rögzíti a megérkezés tényét, majd az autót automatikusan a megfelelő parkolóhelyre irányítja.

A Bosch feladata a telepítésre szánt technikai eszközök, a foglaltság-érzékelők, a kamerák és a kommunikációs berendezések szállítása. A Daimler segít a kommunikációs interfész kialakításában, illetve beszabályozza a járművek érzékelőit és a használandó programot.

Kíváncsian várjuk az eredményt!