Népvándorlás kori, vélhetően hun uralom alatt élt vezér sírját fedezték fel Romániában

Népvándorlás kori, vélhetően hun uralom alatt élt vezér sírját fedezték fel Romániában

Több mint száz aranytárggyal és a lova fejével közösen eltemetett népvándorlás kori, vélhetően hun uralom alatt élt vezér sírját fedezték fel a bukaresti Vasile Parvan Régészeti Intézet kutatói a tervezett A7-es autópálya Ploiesti és Buzau közti részének nyomvonalán.

A hírt több romániai portál is közölte a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) facebook oldalán tett bejelentésére hivatkozva. A közösségi oldalon közölt videóban Silviu Ene, a Vasile Parvan Régészeti Intézet akadémiai felelőse kijelentette: a 4-5. századi sírban talált több mint száz arany vagy aranyozott tárgy közt aranyozott kard, tőr, tegezveretek, ruhaveretek, egy bronzüst, nyílhegyek voltak. Az eltemetett férfi arcát vélhetően aranymaszk borította, ennek a maradványait is megtalálták. Kijelentette még: a sírból lókoponyát és lócsontokat is kiemeltek.

A régész megjegyezte: meglehetősen nehéz szituációk közt zajlott a feltárás, mivelhogy esős időben akadtak rá a leletre. Úgy ítélték meg, hogy addig nem hagyhatják abba a munkát, miközben az egész sírt fel nem tárják, különben nem tudták volna megoldani az ásatási színtér őrzését. Ezáltal az éjszakába nyúlóan, elemlámpák fényénél fejezték be az értékmentést.

Radu Bajenaru Vasile Parvan Régészeti Intézet aligazgatója speciális jelentőségűnek minősítette a leletet. Úgy vélte: olyan harcos sírját találták meg, akit minden jelvényével presztízstárgyával közösen temettek el.

Az írásban küldött információkat Radu Bajenaru, Silviu Ene, és Andrei Magureanu régészek írták alá. Mint közölték: a lelet úgyszintén magába foglal fegyvereket, dísztárgyakat, lószerszámokat, így az eszközök közti összefüggések is fontosak. Hozzátették, a sírba csak a ló tetszetős részeit temették, amilyen az állat koponyája és lábszárcsontjai.

A lelet korát az eszközök tipológiája alapján becsülték a 4-5. századra, a pontosabb kormeghatározás érdekében újabb vizsgálatokat kell elvégezni. Az írásos források alapján ebben a korban a Dunától északi irányba fekvő területeken vélhetően hun, gót és hun uralom alatt álló más népek éltek. Az aktuális felfedezést egyedinek tartották, de megjegyezték: a környéken találtak még hun üstdarabokat, sírokat és viseleti tárgyakat, és itt bukkant fel a pietroaselei kincs is.

„A vizsgálatok még az elején tartanak, de a fegyverek alapján feltételezhetjük, hogy az illető harcos volt, a leltárba vett eszközök kronológiáját összevetve az ókori forrásokkal feltételezhetjük, hogy hun uralom alatt élt. Az etnikai besorolása nem hisszük, hogy lehetséges lenne olyan vizsgálatok elvégzése nélkül, amilyen a stronciumizotóp vagy archeogenetika, nem beszélhetünk az illető valószínű eredetéről” – válaszolták a leletet feltáró régészek. Hozzátették, arra számítanak, hogy a vizsgálatokkal többet sikerül megtudni a személyről, a temetési szertartásáról és közvetve a térség történetéről.

mti