Megnyílt a német romantika korszakának első múzeuma

Megnyílt a német romantika korszakának első múzeuma

Megnyitották a németországi Frankfurtban a Föld első múzeumát, aminek témája a német romantika művészete.

A 18. és a 19. század fordulójának meghatározó művészeti irányzat és stílusát bemutató múzeumot a periódus legnagyobb alkotói közé tartozó Johann Wolfgang von Goethe szülőháza mellett építették fel a Hessen tartományi nagyváros centrumában.

A ház egyik fő különlegessége, hogy a benne őrzött kincsek érzékenysége okán a kiállítótermekbe nem juthat be napfény, így az utcai frontra az emeleteket összekötő ablakos lépcsőházat helyezték, mivelhogy „a Goethe-ház mellett természetesen nem lehet egy ablaktalan homlokzat” – mondta a hesseni tartományi közszolgálati médiatársaságnak (Hessischer Rundfunk) Christoph Mäckler, a létesítmény tervezője.

Az utcai homlokzat leglátványosabb eleme egy ablakfülke, amely sötétedéstől kék fénnyel világítja be az utcát, utalva a Novalis Heinrich von Ofterdingen című regényének első fejezetében megjelenő kék virágra, a német romatika jelképére.

„Szerintem a legtöbb ember észre sem veszi ezt a szimbolizmust. Meglátják a frankfurti óváros romjaiból származó apró kövekkel kirakott téglapadlót vagy az éjjel a Hirschgrabenre világító kék öblös ablakot, és élvezik” – mondta a tervező, kiemelve: „még ha semmit sem tudsz a romantikáról és annak szimbólumáról, a kék virágról, akkor is meg tudod mondani, hogy ez gyönyörű vagy nem gyönyörű”.

„Az építészetnek nem az az igénye, hogy mindenki megértse, hanem az, hogy a tereket úgy kell megtervezni, hogy az emberek jól érezzék magukat bennük” – mondta Christoph Mäckler.

A Német Romantika Múzeumára (Deutsches Romantik-Museum) 18,5 millió eurót (6,4 milliárd forint) fordítottak, tíz évig tartó előkészületi munka, az intézmény koncepciója körüli heves viták sora és öt évi építkezés után osztották ki. Például a szövetségi kormány, a tartományi kormány és a frankfurti önkormányzat segítségével felépített múzeum a Goethe-házzal egyesült erővel, de teljesen önálló profillal üzemel, csakis a német romantikával mint irányzattal és korstílussal gondoskodik.

A három emeleten, 1200 négyzetméteren felszerelt állandó tárlaton kéziratokat, grafikákat, festményeket és használati tárgyakat mutatnak be, köztük példaként kompozíciós vázlatokat Robert Schumann zeneszerzőtől és képeket a idili tájfestészet legszámottevőbb alkotói közt nyilvánított Caspar David Friedrich-től.

mti