Meghirdették az ifjúsági tehetségkutató versenyt

Meghirdették az ifjúsági tehetségkutató versenyt

A Magyar Innovációs Szövetség meghirdette az ifjúsági akadémiai és innovációs tehetségkutató versenyt a 2017/2018-tanévre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) segédkezésével – fedte fel Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, Budapesten.

Közölte, az idén 27. alkalommal kiírt versenyre műszaki és természettudományos témával középiskolások pályázhatnak egyénileg vagy két fős csapatban, indulhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Az első fordulóban a megalkotható ötleteket várják, a második fordulóban kell kidolgozni aprólékosan a pályaművet, a verseny első három helyezettje bekerül az Európai Unió versenyébe – ismertette Pakucs János.

A verseny meghirdetésén Palkovics László, az Emmi államtitkára, a verseny fővédnöke nyomatékosította, hogy Magyarországon minden feltétel adott ahhoz, hogy emelkedett akadémiai, műszaki eredmények szülessenek.

Az államtitkár kiemelte a tehetséggondozás fontosságát, azonfelül szólt arról, hogy Magyarország a kutatás-fejlesztésre 2020-ra a GDP 1,8 százalékát kívánja fordítani a pillanatnyi 1,2-1,3 százalékról, a cél eléréséhez mesterekre van szükség, és rámutatott az egyetemek közti kooperáció jelentőségére.

Pálinkás József, az NKFIH elnöke, a verseny társ-fővédnöke az fejlesztés fogalmának változására hívta fel a figyelmet, elemezte az fejlesztés indítékát, kockázatát, a kihívásokat, és rámutatott arra, hogy kitartó munkával eredményt lehet elérni.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési is Innovációs Hivatal pályázatokon patronálja a fiatal tehetségeket, kutatókat, kezdő vállalkozásokat – mondta Pálinkás József.

Dér Ágnes, a verseny média főtámogatója, az M5 csatorna igazgatója hangoztatta, műsoraikban rendszeresen lehetőséget adnak a akadémiai élet eredményeinek, köztük a ifjú fenoménok munkáinak közérthető bemutatására.

A kiírás alapján az ifjúsági akadémiai és innovációs tehetségkutató versenyre 2017. november 28-án 15 óráig lehet beadni a jelentkezést a Magyar Innovációs Szövetséghez.

A részlegesen kidolgozott pályázatot 2018. március 30-áig kell benyújtani, a zsűri előtt 2018. április 16-26. közt kell bemutatni.

A díjakat 2018. májusban nyújtják át, a legjobb pályaműveket kiállítják az eredményhirdetési ünnepségen, ezenfelül 2018 szeptemberben, a Szakemberek éjszakáján.

Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, tetejébe matematika területén bármilyen modernizált alkotással, találmánnyal, szakember vagy fejlesztő, akadémiai munka eredményével.

A verseny első helyezettje 30 ezer, a második helyezettje 20 ezer, harmadik helyezettje 10 ezer forint havi ösztöndíjat nyer egy évig.

A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű 100 ezer forint ösztöndíját kapja. Az első és második helyezett fiatal által megjelölt középiskolai tanár egyszeri 100 ezer forint ösztöndíjban részesül.

A zsűri a díjak közt indokolt esetben átcsoportosításokat végezhet.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap részvételre 2018 szeptemberben Dublinban az Európai Unió döntőben.

mti