Másfél órán keresztül játszanak a hazai netezők

Másfél órán keresztül játszanak a hazai netezők

Egy új magyarországi felmérés alapján az internethasználók csaknem háromnegyede rendszeresen játszik, az ezzel eltöltött idő alkalmanként közel másfél órát tesz ki, ameddig a szenvedélyes gamerek ennél akár egy órával is többet játszanak. Ez utóbbi épp fele annak az időnek, melyet egy átlagos magyar egy átlagos napon tévénézésre szán.

Nem túlzás azt mondani, hogy mára a videojátékok a hazai szórakoztatóipar egyik legjelentősebb szegmensévé váltak. A LG Electronics (LG) friss, tetszetős, országos kutatása1 azt mérte fel, hogy mivel, milyen gyakorisággal és milyen eszközökön játszanak a magyar internetezők, továbbá közöttük is azok, akik sűrűn és sokféle videojátékkal szórakoznak, de ez nem kap központi szerepet az életükben, azaz nem hardcore gamerek, „csak” core gamerek.

A vizsgálat eredményei alapján a válaszadók csaknem háromnegyede (73%) több-kevesebb gyakorisággal, de rendszeresen játszik valamilyen játékkal. Az átlagos internetezők közül az emberek leggyakrabban naponta (29%) vagy hetente (26%) játszanak, és egy-egy alkalommal átlagosan 84 percet, azaz közel másfél órát töltenek gép előtt. A magukat core gamereknek tekintők ennél gyakrabban és hosszabb ideig játszanak: több mint felük (57%) naponta, harmaduk (36%) ugyanakkor hetente ül le a gép elé, a játékkal ugyanakkor az átlagos netezőhöz képest közel kétszeres időt, alkalmanként 142 percet, közel két és fél órát töltenek. Sokat játszanak a 15-24 évesek is, esetükben az egy alkalomra jutó idő közelíti a 130 percet, amellett általánosságban elmondható, hogy minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel lesz gyakori gamer.

A core gamerek nem egészen két és fél órája, valamint a fiatalok bő két órája nem kevés, viszont még folyamatosan messze elmarad a honfitársaink által televíziózással töltött időtől. A magyarok 84 százaléka mivel naponta néz televíziót tradícióknak megfelelő tévékészüléken vagy interneten2, a egész népesség mindazonáltal az összes nap átlagosan 4 óra 53 percet töltött a tévékészülékek előtt3.

A válaszadókat arról is megkérdezték, milyen napokon és napszakokban játszanak. Az általános vélekedéssel ellentétben a játékosok körében nem a hétvége a leginkább preferált időpont, mivel internethasználók nagyjából egyforma arányban választanak hétvégi és hétközi időpontot. Igazán jellemző játékidőszaknak a hétköznap este számít – a válaszadók közel egyharmada (29%) ekkor ül gép elé. A core gamerek ellenben inkább hétvégén (58%), mint hétköznap (42%) játszanak, de relatíve körükben is a hétköznap este számít a leginkább közkedvelt időszaknak (28%), melyet a hétvége délután követ (25%).

A felmérés vizsgálta a legkedveltebb játéktípusokat is. Az válaszok alapján itthon a logikai és ügyességi játékok a leginkább közkedveltek. A fiatalabbak részére ellenben az akció, sport/gépkocsi és kaland tematikájú kihívások a legvonzóbbak, a core gamerek döntő része mindazonáltal az akció játékokat keresi.

Az átlagos internetezők először is mobilon vagy tableten (53%) játszanak, ezt követi a PC és a laptop (39%), s csak a harmadik helyre sorolták a válaszadók a konzolokat (9%). A PC vagy a laptop a fiatalabbak (52%) és a gamerek (73%) közt a leginkább közkedvelt, ám a megkérdezettek döntő része megelégszik egy jó teljesítményű eszközzel – ez minden válaszadóra (56%) és a gamerekre (55%) is igaz. A szenvedélyes játékosok ugyanakkor az átlagnál nagyobb figyelmet szentelnek a specifikus funkcióknak, 36 százalékuk ugyanakkor kimondottan a gamer termékeket keresi.