Március centrumában nyílik meg a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Március centrumában nyílik meg a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Március centrumában nyitja meg kapuit a nyilvánosságnak a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont a műemléki védettségű egykori Postapalotában; a létesítmény belső felújítása esetén restaurálták a lépcsőházak kivételes kidolgozású korlátait, a kovácsoltvas kilincsekkel díszített tölgyfa kapukat, és sikerült funkcionáló állapotban megőrizni a palotában funkcionáló páternosztert is – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a sajtó képviselőivel.

Az év végén is fokozott ütemben zajlik a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Center és Pénzmúzeum, azaz a Széll Kálmán téren álló volt Postapalotában helyet kapó, Európában mind technológiai, mind muzeológiai szempontból párját ritkító Pénzmúzeum belső tereinek kiépítése – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Pénzmúzeum létrehozásával a pénzhasználattal kapcsolatos történeti és gyakorlati tudás átadásának központját, a hazai pénzügyi témájú köznevelés fellegvárát kívánja kialakítani a Magyar Nemzeti Bank. A korszerű, ambiciózus tervek megvalósításához nemcsak egy új, a vendégek interaktív bevonására épülő muzeológiai koncepcióra volt szükség, de a kiállításnak helyet adó fizikai térnek is rendkívüli szempontoknak kellett megfelelnie.

A volt Postapalota műemléki védettséget élvező építménye a korábbi években egész felújításon esett át. A kivitelezők külön restaurációs tervet dolgoztak ki a homlokzati díszítőelemek helyreállítására, mindemellett az asztalos, a kőműves és a kovácsoltvas munkákra.

A műemlékvédelmi helyreállítást követően, pillanatnyilag is nagy lépésekkel halad a Pénzmúzeum kiállító- és élményterének kivitelezése, mely különféle kivételes technológiai és belsőépítészeti megoldásokat sorakoztat fel. A legújabb digitális muzeológiai tárgyak és élményelemek telepítése mellett a múzeumnak biztonsági szempontból is nagyon magas elvárásoknak kell megfelelnie, mert itt felfedezhető az MNB nagyértékű érmegyűjteménye, és egy igazi aranyrúd is – olvasható az összegzésben.

Az információ alapján a prezentáció elején a érdeklődők egy vitrinben elhelyezett, vékonyra kihúzott aranyszálra figyelhetnek fel, mely a vitrinből kilépve, a padlón fénycsíkként mutatja a bemutató bejárási útvonalát. A Pénzmúzeum meghatározó eleme az Aranybánya titulussal rendelkező interaktív tudásállomás és közösségi tér, amely előzetes regisztráció nélkül is várja az érdeklődőket. Az érdeklődőknek a múzeumban lehetőségük nyílik arra is, hogy saját kezükbe vegyenek és megemeljenek egy valódi aranyrudat.

A 2022. március 15-én megnyíló Pénzmúzeumról bővebb információk a múzeum honlapján és Facebook-oldalán láthatóak – áll a közleményben.

mti