Már megfigyelhető a 100 millió korona értékű színarany cseh óriásérme

Már megfigyelhető a 100 millió korona értékű színarany cseh óriásérme

Színaranyból készült, 100 millió korona (1,26 milliárd forint) névértékű óriási érme a centrális alkotója a csehszlovák korona bevezetésének 100. évfordulója alkalmából Prágában megnyílt magasfokú kiállításnak.

Az expo iránti kíváncsiság is rendkívüli, a megnyitón már a kora reggeli óráktól több százan várakoztak a prágai vár császári lovardája előtt. A Cseh Nemzeti Bank szervezésében meghirdetett bemutatón a csehszlovák, továbbá a cseh korona történetével találkozhatnak a kíváncsiskodók.

A mindössze kiállítási célokra szolgáló fémpénz súlya 130 kilogramm, átmérője több mint fél méter, vastagsága ugyanakkor 45 milliméter. Markéta Fiserová, a jegybank szóvivője alapján ez a legnagyobb és legdrágább érme, amit valaha is kiadott a cseh, azonfelül az egykori csehszlovák nemzeti bank.

Az érmét Vladimír Oppl képzőművész terve alapján a jabloneci pénzverdében készítették. A pályázat elbírálói összesen 14 javaslatból válogathattak.

A szerző az érme első oldalán a csehszlovák korona születését örökítette meg, ami tulajdonképpen az első hivatalos csehszlovák postai pecsét képe, s ebben a pillanatban ez a jegybank logója is. A hátsó oldalon egy cseh oroszlán van, miközben az az 1922-ben veretett pénzérméken érzékelhető.

„Az aranykorona a korábbi legnagyobb, Európában készült érme, a világon csak egyetlen ennél nagyobb érme van” – mondta Fiserová újságíróknak.

„Az érme kiadása ténylegesen rendkívüli esemény. Ezzel szeretnénk kifejezni tiszteletünket a csehszlovák és a cseh korona megalkotói előtt” – hangoztatta Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója a korona évfordulója alkalmából a prágai várban tartott ünnepségen.

A cseh jegybank egy 100 korona névértékű sajátos papírpénzt is kiadott. Az évfordulós bankón, amelyből 20 ezer darabot nyomtattak, Alois Rasín, az első csehszlovák pénzügyminiszter arcképe, a jegybank prágai székhelye és a koronával összefüggő pár más objektum megfigyelhető. A jubileumi papírpénzt, amely Eliska Hasková képzőművész alkotása, nem kerül napi forgalomba, és csak a jegybanknál rendelhető meg.

Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után 1918. október 28-án létrejött Csehszlovák Köztársaság 1919. április 10-én vezette be saját pénznemét, a csehszlovák koronát. Az első korban viszont csak papírpénzek voltak, a koronás fémpénzek 1922-ben kerültek forgalomba.

A nagy érdeklődésre számot tartó tárlat április végéig várja az érdeklődőket.

mti