Májusban magyar zenei kincseket népszerűsít Bukarestben a Balassi Intézet

Májusban magyar zenei kincseket népszerűsít Bukarestben a Balassi Intézet

Májusban főleg a magyar zenét és előadóművészeket népszerűsíti Bukarestben a Balassi Intézet, amely több koncert és mesterkurzus mellett a Magyar Zene Fesztivált is megszervezi tizennegyedik alkalommal.

Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti centerének igazgatója hangoztatta: arra törekednek, hogy olyan zenei programokat szervezzenek, amelyeknek hosszú távú hatásuk van, így a heterogén mesterkurzusok, ugyanakkor a Magyar Zene Esemény is alkalmas arra, hogy fiatal román művészekkel megismertessék a magyar zenét és előadóművészeket, a magyar zeneszerzők művei mindazonáltal bekerüljenek a román előadóművészek repertoárjába.

A májusi programsorozat Mohai Bálint és Gödri Orbán fagottművészek hangversenyével kezdődik, amit a legpatinásabb bukaresti koncerthelyszín, a Román Atheneum kistermében tartanak. A hangversenyt Magyarország és Románia két vezető előadóművésze adja, mert Mohai Bálint a Magyar Állami Operaház, Gödri Orbán ugyanakkor a bukaresti George Enescu Filharmónia szólófagottosa. Koncertjükön Mozart-, Weber-, Max d’Ologne- és Wanhal-művek csendülnek fel. Mohai Bálint mesterkurzust is tart a bukaresti zeneakadémia diákjainak.

A bukaresti Odeon Színház újból elénk tárja A fából faragott királyfi című gyermekelőadást, amely Bartók Béla gyerekkorát tárja a közönség elé. A Bartók-évhez kötődő, Monica Ciuta szervezésében meghirdetett produkció immáron nagyjából egy éve a román színház műsorán megjelenik – figyelmeztetett az igazgató.

A fából faragott királyfi zenekari művet a bukaresti George Enescu Filharmónia is műsorára tűzte, amely a koncertjein az Egyesült Államokban élő és nevelő Cristian Macelaru fiatal román karmester vezényletével adja elő. Bukarestben első alkalommal fog elhangzani a bartóki mű.

Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamarazene tanszékének tanára ad szólóestet szintén a Román Atheneum kistermében a Visegrádi Kooperáció magyar elnöksége programjaként. A koncerten Chopin, Janacek, és Cikker egy-egy alkotása mellett felcsendül Bartók Béla Improvizációk magyar parasztdalokra című műve.

A májusi zeneprogram egyik fénypontja a 14. Magyar Zene Parádé, amelyre fiatal romániai zenészek jelentkezhetnek azzal a feltétellel, hogy magyar zeneszerzők műveit is műsorukra tűzik. A győztesek a londoni, a párizsi, a római magyar intézetben, azonfelül a fővárosi Liszt Ferenc Zeneművészeti Felsőfokú intézményben kapnak koncertlehetőséget.

MTI