Magyar rendezők a varsói internacionális filmfesztiválon

Magyar rendezők a varsói internacionális filmfesztiválon

Mészáros Márta, Politzer Péter és Gigor Attila filmrendezők lesznek a vendégei a Varsói Filmfesztiválnak, melynek nyitó napján tartják Politzer Péter Férfikor című alkotásának világpremierjét.

A varsói internacionális verseny a berlini, a cannes-i, a Karlovy Vary-i és a velencei mustra mellett egyike a 15 A-kategóriás filmfesztiválnak, idén 33. alkalommal rendezik meg.

Politzer Péter Férfikor című alkotása a Verseny 1-2 titulussal rendelkező, első és második nagyjátékfilmeket összegyűjtő versenyprogramban mutatkozik be. A három, különféle nemzedékhez tartozó fővárosi férfi életét felvillantó fekete-fehér film állami finanszírozás nélkül, alacsony költségvetésből készült, producere a 2016-ban eltávozott Angelusz Iván volt.

Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmjét a Különvetítések titulussal rendelkező szekcióban mutatják be. A film az ismert lengyel operatőrcsalád legfiatalabb tagja, ifj. Piotr Sobocinski segédkezésével készült, a szereplők közt mindazonáltal két lengyel színész, Leslaw Zurek és Ewa Telega is megtalálható. Ugyanebben a szekcióban mutatkozik be Antal Nimródnak a bankrabló Ambrus Attila életét feldolgozó A viszkis című alkotása.

A nagyérdemű Gigor Attila Kút című krimijét is megtekintheti a Felfedezések szekcióban. 2008-ban Gigor első játékfilmje, A nyomozó nyerte a varsói eseményen a filmkritikusokat tömörítő szövetség, a FIPRESCI díját.

A rövidfilmek kategóriájában Csáki László Egy-két szó című animációja mutatkozik be, melyet a direktor Fehér Béla abszurd novellája nyomán forgatott.

Mészáros Mártával, Politzer Péterrel és Gigor Attilával a varsói nézők a rendezvény keretében szervezett több pódiumbeszélgetésen is találhatja szemben magát.

mti