Magyar napokat rendeznek Tbilisziben

Magyar napokat rendeznek Tbilisziben

Kiállítások, előadások és filmvetítések mellett könyvbemutató, koncert és táncelőadás is színesíti a magyar napok programját Georgia fővárosában, Tbilisziben.

A találkozó részleteiről pénteken tartott sajtótájékoztatót Tbilisziben Mikheil Giorgadze, az állam kultúráért és műemlékvédelemért felelős minisztere, ezenkívül Horváth Viktória nagykövet.

Beszámolója alapján a miniszter azt mondta el, hogy az esemény célja a kétoldalú kulturális kapcsolatok erősítése, ennek érdekében tárgyalásokat fog folytatni Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral.

Horváth Viktória nagykövet a programokról kiemelte, hogy Magyarország lesz a Tbiliszi Internacionális Filmfesztivál díszvendége. A kaukázusi állam fővárosában mozivászonra kerül például a Saul fia; a Liza, a rókatündér, az 1945 és a Testről és lélekről című alkotás. Az internacionális versenyprogramban a legjobb határon túli filmnek járó díjért versenyez Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba filmje, a Brazilok.

A magyar napok keretében bemutatják Az ember tragédiája georgiai nyelvű fordítását, amely 33 év után jelent meg újra. Ehhez kapcsolódóan a Madách-műhöz Zichy Mihály által kreált, a Magyar Nemzeti Galériában őrzött illusztrációk másolataiból tárlat is nyílik. A festőt terjedelmes tisztelet veszi körbe Georgiában, mert ő alkotta meg a legnagyobb georgiai hősi eposz, Sota Rusztaveli Tariel, a párducbőrös lovag című művének legismertebb illusztrációit. Zichy Mihály emlékét szobor is őrzi Tbilisziben, ahol a rendezvénysorozat keretei közt koszorút fognak elhelyezni.

A programsorozat nyitórendezvénye egy római katolikus szentmise lesz Tbiliszi legnagyobb katolikus templomában, a Szent Péter és Pál Katedrálisban. A misét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Giuseppe Pasotto, a Kaukázusi Apostoli Adminisztráció püspöke fogja celebrálni.

A Magyarország Georgiában elnevezésű kiállítás a 19. századi magyar történetírás kaukázusi őshazaelméletét tárja a közönség elé, annak is georgiai vonatkozásaival. Az Ezüsttől a vasig – szortírozás a mai magyar ötvösművészek alkotásaiból című bemutatón korunk magyar ötvösművészetéből láthatnak egy színes összeállítást a kíváncsiskodók.

Az Ivane Dzsavakisvili Tbiliszi Állami Felsőfokú intézményben Kránitz Péter Pál tart előadás Misztótfalusi Kis Miklós erdélyi betűmetsző és nyomdász életéről és georgiai betűiről.

A Tbiliszi Állami Konzervatóriumban Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész és zenekara ad koncertet a Szent Efrém Férfikar kíséretével. A magyar napok zárásaként a Mardzsanisvili Színházban a Magyar Állami Népi Együttes táncelőadását láthatják a kíváncsiskodók.

mti