Lerakták a soproni múzeumi negyed alapkövét

Lerakták a soproni múzeumi negyed alapkövét

Lerakták a soproni múzeumi negyed alapkövét, a több mint 3,2 milliárd forint értékű fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében uniós és hazai források felhasználásával 2022 nyaráig valósul meg.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az alapkőletételi ünnepségen közölte: a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket a magyarországi várak és kastélyok.

Hozzáfűzte: a soproni Múzeumnegyed-projekt esetén a település főterén álló, már múzeumként funkcionáló Fabricius-házat, az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-házat, ezenkívül a Storno-házat kapcsolják össze úgy, hogy azok belülről átjárhatók legyenek, egyetlen múzeumi egységet alkossanak.

Az államtitkár elmondása alapján a korszerűsítésnek hála tovább gazdagodik Sopron kulturális kínálata és növekszik turisztikai vonzereje is.

György István beszédében megemlítette, hogy Sopronban ebben a pillanatban 14 projekt megvalósítása zajlik a Korszerű Települések Program keretében, a térség kisebb helységei mindazonáltal a Magyar Falu Program keretében újulhatnak meg.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa az ünnepségen szólt arról, hogy a projekt részeként helyet kap itt egy újkori kőtár, tetejébe Sopron és a korona címmel nyílik egy prezentáció is, amely arra felidéz, hogy több magyar király is kapcsolatba került a településsel, sőt Sopron egykor koronázás színtere is volt.

mti, fotó: Nyikos Péter