Legnagyobb termelőüzemét nyitotta meg a dán Nilfisk Nagykanizsán

Legnagyobb termelőüzemét nyitotta meg a dán Nilfisk Nagykanizsán

Nagykanizsán nyitotta meg internacionális szinten legnagyobb gyártóüzemét az ipari professzionális tisztítógépeket gyártó dán Nilfisk, amely mára a település három legnagyobb munkaadója közé sorolható.

A gyáravatón Kalocsai Norbert, a Nilfisk Production Kft. ügyvezetője azt mondta: a korábbi telephelyet felváltó új, 32 ezer négyzetméteres üzem és a csaknem 450 alkalmazott a 2003-as magyarországi induláshoz képest háromszor akkora területet és létszámot is jelent.

A magyarországi gyártóközpont, melynek két gyára Nagykanizsán és Szigetszentmiklóson fedezhető fel, napjainkban már a Nilfisk mindenre kiterjedő tevékenységében a legnagyobb termelőközpontként funkcionál, a zalai településben mindazonáltal a három legnagyobb munkáltató egyike.

A dán cégcsoport 16 éve funkcionál Magyarországon, országos és átfogó szinten is egyet jelent a neve a skandináv vállalati kultúrával, vagyis az átlátható működéssel. Kiemelten kezelik a közösségépítést és a társadalmi felelősségvállalást – jegyezte meg az ügyvezető.

Soeren Pap Tolstrup, a Nilfisk átfogó gyártásért felelős alelnöke azt mondta el, hogy az előző években az egész világon igyekeztek koncentrálni gyártási tevékenységüket, ennek keretében döntöttek úgy, hogy megerősítik magyarországi jelenlétüket. A szigetszentmiklósi gyárba telepítették keresztül Olaszországból az ipari seprő- és padlótisztítógépek gyártását, Nagykanizsán ugyanakkor ipari porszívók mellett az eddig Szingapúrban előállított magas nyomású mosóberendezések előállításával is foglalkoznak.

Hans Henrik Lund, a Nilfisk vezérigazgatója és ügyvezető elnöke azt mondta: a magyar dolgozók szakértelmére és lojalitására építve erősítették meg a nagykanizsai gyártóüzemet, ezáltal a cégcsoport az egész világon funkcionáló egységei közül ez már a legnagyobb. 2003-as alapítása óta, vagyis közel 20 éve van jelen a Nilfisk Magyarországon, ahol az infrastruktúra és a szakértelem kapcsán jókora fejlődést tapasztaltak, ami a cégcsoport újabb üzemelését is megerősíti.

Kirsten Geelan, Dánia magyarországi nagykövete többek között azt mondta el, hogy a dán vállalkozások egyre nagyobb számban exportálnak, és az általuk termelt érték is örökösen nő. Úgy vélekedett, hogy a nagyjából 100 éves múltra visszatekintő, Dániában mindenki által ismert társaság, elkötelezett a dolgozói megszakítás nélküli képzése, az értékes gyártás és a vásárlók magas színvonalú kiszolgálása iránt.

A társaság korábbi információja alapján a Nilfisk Production Kft. elődjét 2003-ban alapították nagykanizsai gyártóbázissal, azonfelül szigetszentmiklósi – a valamikori Csepel Művek területén kialakított – székhellyel. Az Európában, Ázsiában és az amerikai kontinensen nyolc gyárat üzemeltető cégcsoport 5500 embert foglalkoztat, a nagykanizsai üzem adja a cégcsoport egész gyártókapacitásának csaknem 40 százalékát.

A Nilfisk magyarországi cégének tavalyi árbevétele meghaladta a 170 millió eurót (csaknem 56 milliárd forintot) a 2017-es 150,5 millió eurós árbevétel után, amelyiknek túlnyomó döntő része exportból származott. Az adózott eredmény a tavaly 7,1 millió euró volt (csaknem 2,3 milliárd forint). Idén ugyancsak 170 millió euró körüli árbevételt várnak.

mti, fotó: Varga György