Kutatás: még mindig sok tévhit kering az egészséges táplálkozással kapcsolatban

Kutatás: még mindig sok tévhit kering az egészséges táplálkozással kapcsolatban

Sokféle tévhit kering az egészséges táplálkozással és a szívegészséggel kapcsolatban az emberek fejében – mutatott rá a Huawei tíz európai országban, köztük Magyarországon készült friss kutatása. A felmérés arra is rávilágított, hogy noha a válaszadók döntő része tisztában van a szív egészsége szempontjából helyes táplálkozási szokásokkal, nem feltétlenül követi azokat. Török Eszter dietetikus alapján az ünnepek közepette példaként csak a magyar családok töredékének asztalára kerül hal, és az sem feltétlenül egészséges formában.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a kedvező étrend az egyik legjobb módja a szív védelmének, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésének. Egy, a Huawei megbízásából 10 európai országban, köztük Magyarországon készült friss felmérés az étrenddel és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével kapcsolatos hiedelmeket is vizsgálta. A felmérésből kiderült, hogy az étkezési szokások kihatása a szív- és érrendszerre a magyar megkérdezettek körében jól ismertek: a válaszadók 94 százaléka gondolja úgy, hogy az étrend lényegesen befolyásolja a szív egészségi állapotát. Ezenfelül a megkérdezettek magas arányban voltak tisztában például a tengeri hal (70 százalék), a cékla (53 százalék), a zöld tea (52 százalék), az egész kiőrlésű ennivalók (49 százalék), emellett az avokádó (39 százalék) és a dió (37 százalék) keringési rendszer szempontjából jótékony hatásával.

Az egészséges étkezéssel kapcsolatban viszont vannak régóta fennálló tévhitek is, ilyen a például a vörösbor rendszeres fogyasztásának pozitív hatása: a tanulmány alapján a vizsgált országokban a válaszadók 39 százaléka gondolja úgy, hogy a vörösbor egyedülálló módja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének, holott ez nincs mindent összevetve. Magyarországon a férfiak még ennél is magasabb arányban hiszik ezt tévesen, a megkérdezettek ezután fele, 44 százaléka gondol a vörösborra a szívet védelmező italként. Ennek alapja, hogy a száraz vörösbor a rezveratrol forrása, egy antioxidánsé, amelyről úgy tartják, hogy óvja a szívet. Ugyanakkor a rendszeresen fogyasztott kis mennyiségű alkohol is súlyos következményekkel járhat, akárcsak cirrózis és vérnyomás-emelkedés, így mindössze hetente kétszer ajánlott egy-egy pohár vörösbort meginni.

„Még folyamatosan sok magyar családnál csakis az ünnepekkor kerül hal az asztalra, az is halászlé vagy rántott hal formájában” – mondja Török Eszter dietetikus, több szakácskönyv szerzője. Ugyanakkor a dietetikus alapján zsírszegényebb konyhatechnológiával (pl. sütőzacskóban vagy sütőpapíron történő sütéssel) egészségesebb ételt kaphatunk: „A tengeri halak és a hazai busa omega-3 zsírsav tartalma konkrétan védő hatást nyújt a szívbetegségekkel szemben is” – tette hozzá a szakértő.

Étkezési tippek, különös tekintettel az ünnepi időszakra

Török Eszter alapján az ünnepek alatti családi és baráti összejövetelek alatt sem kell lemondanunk a finom falatokról az egészéges táplálkozás okán. A dietetikus hangoztatta, a titok korrekt alapanyagokban rejlik, akárcsak a fehér helyett a rostokban gazdagabb barna rizs vagy árpagyöngy, továbbá alternatív köretek, mint a bulgur, hajdina, quinoa, amaránt, köles, zab, tönkölybúza.

A táplálkozási szakértő alapján az édességek némi módosítással egészségesebb változatban is elvégezhetők, megtartva azok élvezeti értékét. A sütemények közül bármelyik megalkotható egész kiőrlésű változatban és cukormentesen: ha egy süteményben a liszt mennyiségének legalább 60-70 százaléka egész kiőrlésű lisztből áll, akkor már lassabban szívódik fel, rost tartalma révén ugyanakkor kevesebb volumen is elegendő lesz belőle. A mákos- vagy a diós bejglit, az almás pitét vagy az islert elsőrangúan el lehet készíteni egész kiőrlésű liszttel, édesítőszerrel.

A testmozgásra és az alvásra is figyelmet kell fordítani

Krzysztof J. Filipiak lengyel kardiológus alapján ugyanakkor nemcsak a helyes táplálkozás, hanem a rendszeres mozgás és a célszerű minőségű alvás is elengedhetetlen a szív egészségének javítása szempontjából. A mester alapján a felnőtteknek példaként legalább napi 30 percet ajánlott mozogniuk, ami ugyanakkor az alvást illeti, az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) szív- és érrendszeri egészséghez elengedhetetlen szempontjai közé nemrégiben került be a korrekt alvás kritériuma. A szív- és érrendszer egészsége érdekében felnőtteknek napi 7-9 óra alvást ajánlnak. A Csoport véleményének alapján az alvásmérési módszerek – példának okáért a viselhető okoseszközök – fejlődése kínálja, hogy megbízhatóan és rutinszerűen nyomon követhessük otthoni alvási szokásaikat.

A HUAWEI Watch GT 3 Pro okosóra EKG funkciója példaként az alkalmazható életvitel mellett lehetőséget adhat arra, hogy megszakítás nélkül tájékozódjunk szívünk egészségéről és időben mesterhez fordulhassunk, ha a szerkezet eltérést jelez a mérési eremdény alapján. Az okoseszköz és a HUAWEI Egészség alkalmazással ugyanakkor játszva nyomon követhetjük edzéseinket, tetejébe alvásunk minőségét, de örök pulzusszám-mérés, véroxigénszint-figyelés, stressz-figyelés, és a nagyszámú edzésmód ugyancsak hozzájárulhat az egészséges életmód fenntartásához, az ünnepek alatt is.