Közel 500 ezer kilométert a tekertek a Bringázz a munkába! tavaszi kampánya alatt

Közel 500 ezer kilométert a tekertek a Bringázz a munkába! tavaszi kampánya alatt

Több mint ötezer biciklis együttesen közel 500 ezer kilométert tekert a Bringázz a munkába! kampányban május 6. és 31. közt Magyarország egész területén – jelentették be a Magyar Kerékpárosklub 16. kampányának zárórendezvényén Budapesten.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte: az előző évben újraindított szemléletformáló kampány az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a kormánybiztosság segedelemével valósult meg a kerékpárosklub rendezésében. Sikeresnek nevezte az ez évi kampányt azzal egyesült erővel, hogy a tavalyinál kevesebben voltak ott benne az esős idő folytán. Közölte még: ősszel újabb együttes kampányt indítanak az elképzelések alapján szeptember 9. és 22. közt, mikor is – kedvező időjárás során – akár megduplázódhat a résztvevők száma.

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője hangoztatta: a kampányban az öt legtöbbet bringázó település 2019-ben az egyesült erővel letekert munkanapok szerinti sorrendben A főváros, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár és Győr.

Az ez évi kampány különlegessége volt, hogy háromszor annyi eső esett, mint múlt évben – mondta.

Révész Máriusz reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő időszakokban nemcsak ezzel a kampánnyal, hanem más kormányzati intézkedésekkel is tudják támogatni a kerékpárral munkába járást.

Ismertette, hogy a fővárosi önkormányzat kerékpárutak fejlesztésére több mint 10 milliárd forintot fordíthat.

A kerékpárosklubbal fölöttébb jó az együttműködésük – hangoztatta a kormánybiztos, hozzátéve: a fejlesztések tervezésébe előző évtől bevonják a szervezet munkatársait, a hozzájárulásukkal valósulhatnak meg a beruházások.

A letekert több mint 480 ezer kilométer azt is jelenti, hogy a résztvevők 214-szer tekerték körbe Magyarországot a határok mentén – mondta Halász Áron.

A kampány résztvevői átlagosan fejenként 91 kilométert tekertek, a 11 leglelkesebb bringás több mint ezer kilométert tett meg a négy hét alatt – közölte.

Nyomatékosította: a résztvevők 70 millió forint benzinpénzt spóroltak meg a kerékpározással, amivel 77 tonna szén-dioxid kibocsátását kerülték el.

mti