Korszerű települések – Kollégiumot formálnak szakképző központtá Tatabányán

Korszerű települések – Kollégiumot formálnak szakképző központtá Tatabányán

Tatabányán kezdetét vette az állam egyik legújabb szerkezetekkel felszerelt szakképzési centerének létrehozása, melyet 2,4 milliárd forintos beruházással a volt települési kollégium leromlott épületének felújításával formálnak ki – közölte a városháza sajtótájékoztatóján.

A polgármesteri hivatal információja alapján az objektum a megyeszékhely két szakképző intézményének összevonásával megalakult Tatabányai Szakképzési Centrum Műszaki Szakgimnáziumának házigazdája. Az intézményben tanuló tanulók létszáma eléri a 850-et. A kormány a Korszerű települések program keretében segíti a kollégium módosítását.

A fejlesztés célja, hogy a szakgimnázium alkalmassá váljon a gépészet, a közlekedésgépészet, a vegyészet, az informatika, az elektronika, amellett tizenkét szakképesítés tekintetében, hogy képző központként kiegészítse a vállalatoknál folyó gyakorlati képzést a kor követelményeinek célszerű, korszerű eszközparkkal.

A volt kollégium épületében kabinetrendszerben helyezik el az egyes ágazatokhoz tartozó egységeket, egy-egy rendhagyó tanteremben minden olyan készülék rendelkezésre áll, mely az adott szektor vagy mesterség elsajátításához elengedhetetlen. Itt a tanulók a gyárakban is megtalálható, haladó szellemű eszközökön sajátíthatják el az eltérő munkafolyamatokat.

A kivitelezés esetén az létesítmény homlokzati hőszigetelést kap, miközben a belső térelválasztó falakat áthelyezik, ezzel biztosítva a tér optimálisabb kihasználását. Az létesítmény megváltoztatásának feltételezhető befejezése 2020. február, a projekt zárása 2020 tavaszán jósolható.

Berczellyné Nagy Marianna, a Tatabányai Szakképzési Centrum vezetője az érdeklődőknek ezelőtt kijelentette, a kormány a Korszerű települések program keretében együttműködési megállapodást kötött az önkormányzattal Tatabánya oktatásfejlesztési programjának kidolgozásáról.

A program kiterjed az Árpád Gimnázium reálgimnáziummá fejlesztésére, az államilag finanszírozott műszaki egyetemi képzés megvalósítására, a duális képzés bevezetésére, ezenfelül az új szakképző center kialakítására.

mti