Koncerttel emlékeztek Kocsis Zoltánra a Nemzeti Filharmonikusok

Koncerttel emlékeztek Kocsis Zoltánra a Nemzeti Filharmonikusok

Koncerttel emlékeztek Kocsis Zoltánra halálának első évfordulóján, november 6 – án a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában Hamar Zsolt, mindemellett Dobszay Péter vezényletével.

Az esten csupa jelképesnek tekinthető mű szólalt meg: vagy azért, mert tartalma illik a megemlékezés gesztusához – ilyen Liszt Három gyászódája – , vagy azért, mert Kocsis Zoltán munkásságának egy – egy fejezetére figyelmeztet.

Az esten Beethoven G – dúr zongoraversenye a fiatal Kocsis lázadó alakját idézte fel: ezzel a kompozícióval nyerte meg 1970 – ben tizennyolc évesen a Magyar Rádió Beethoven – zongoraversenyét, és vált egy csapásra országosan ismert ifjú művésszé. A darabot a hangversenyen Gyenyisz Kozsukin tolmácsolta, akit a Nemzeti Filharmonikusok meghívottjaként ismerhetett meg pár éve A főváros közönsége.

Sáry László Sinfonia – Concertante című darabja tiszteletadó kompozíció, amely arra is figyelmeztetett, milyen szoros kapcsolatot ápolt Kocsis a legkorszerűbb zenével, ezen belül a hozzá oly közel álló Új Zenei Stúdió munkásságával. A kocsisi repertoár legnélkülözhetetlenebb fejezete, Bartók művei zárják az estet: a Négy zongoradarab minden egyes darabja Kocsis Zoltán hangszerelésében öltött új, a bartóki szellemhez méltó szimfonikus alakot. A koncerten közreműködtek Bizják Dóra és Zentai Károly zongoraművészek is.

mti