Kihirdették az első Magyar Telefonfilmes Rendezvény tíz győztesét

Kihirdették az első Magyar Telefonfilmes Rendezvény tíz győztesét

Kihirdették Budapesten az első Magyar Telefonfilmes Parádé pályázatának tíz nyertesét; a győztes alkotásokat a Cannes-i Global Short Film Award mobiltelefonos szekciójának döntőjében vetítik május 25-én Franciaországban.

Kiss Róbert Richard egyetemi tanító, Prima Primissima díjas újságíró, kommunikációs mester az eredményhirdetésen kijelentette, hogy csaknem 70 művel pályáztak az esemény felhívására, az előzsűrizést követően az internacionális szakemberekből álló grémium 25 film közül választotta ki azt a tíz győztes alkotást, amely Magyarországot képviseli ezt követően Cannes-ban. A maximum háromperces filmek közt lélektani dráma, útifilm és humoros alkotás is megjelenik. Kiemelte: az alkotások párkapcsolatokról, internetes zaklatásról, előítéletekről, az összetartozás-tudatról szólnak, de érintik a környezetvédelem témáját is.

Mint hangoztatta, ma, az okostelefonok világában olyan jó minőségű, akár 4K felbontású alkotásokat lehet létrehozni, amelyeket bárhol le lehet vetíteni.

Hangoztatta azt is, hogy a parádé internacionális zsűrijének tagja volt például Sandeep Marwah, az ázsiai filmakadémia executive igazgatója, Csen Jüan-jüan, a Zenith Capital befektetési vezetője, Erdélyi Rudolf, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, Márta István, a Magyar Parádé Szövetség vezetője, Siklósi Beatrix, a közmédia M5 kulturális csatorna igazgatója, illetve Hajnal Virág, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy külön díjazzák az Otthon témakörben beküldött legjobb pályázatokat, amit külhoni magyar szerzők közt hirdettek meg. A díjakat várhatóan április végén nyújtják át.

Karl Bardosh, a New York Egyetem Film, TV és New Media professzora, az internacionális telefonfilmes rendezvények úttörője, a zsűri elnöke nyomatékosította, hogy a mobilfilmes fesztiváloknak módfelett tekintélyes mozgalma van a világban, az első magyarországi fesztivált hagyományteremtő szándékkal rendezik meg. A tíz nyertes magyar alkotást a cannes-i filmvásáron láthatja ezt követően a publikum, 10-10 indiai és kínai, amellett tíz amerikai alkotás mellett.

Nyomatékosította: a mobiltelefon a film- és televíziós nyelv terjesztésére a legalkalmasabb kellék, amely mögött komoly tömegmozgalom áll.

Sandeep Marwah, az ázsiai filmakadémia executive igazgatója, az internacionális zsűri tagja kiemelte: India az legjobb filmgyártó nemzet a világon, minden évben háromszor több játékfilmet készítenek, mint Hollywoodban. Hangoztatta még: Indiában 2008-ban indították útjára az első internacionális mobiltelefonos fesztivált. A tizenkettedik eseményre már 600 pályázatot nyújtottak be, ezekből választották ki azt a tíz alkotást, amely Indiát képviseli május végén Cannes-ban. Közölte azt is, hogy örömmel vállalta el a magyarországi zsűrizést. Hangoztatta, a magyarországi fesztiválra jó minőségű, komoly üzenetet hordozó munkák születtek.

Csen Jüan-jüan, a Zenith Capital befektetési vezetője, a zsűri egyik tagja nyomatékosította: Kínában szintén komoly hagyományai vannak a filmkészítésnek. Kiemelte, hogy több olyan platform is van az ázsiai országban, amelyen naponta több száz mobiltelefonos kisfilmet tekinthet meg a nézőközönség.

A nyertes magyar filmek kisvártatva elérhetőek lesznek a mobilfilmfesztival.hu oldalon.

mti