Kihirdették a 3-as metró állomásépületeinek felújítására kiírt tervpályázat eredményét

Kihirdették a 3-as metró állomásépületeinek felújítására kiírt tervpályázat eredményét

Lezárult a 3-as metró egyes állomásainak rekonstrukciójára kiírt tervpályázat, a bírálóbizottság az Építész Stúdió Kft. pályaművét találta a legszínvonalasabbnak – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán közleményben az MTI-vel. A nyertes pályázó javaslatot készített a vonal északi meghosszabbítása utáni egyik újpesti állomás épületére is.

A főváros közlekedésszervező cégének tájékoztatása szerint az eredményes tervpályázattal újabb mérföldkőhöz érkezett Budapest legforgalmasabb metróvonalának rekonstrukciója.

Emlékeztettek arra: a pályázat célja az volt, hogy a naponta mintegy 500 ezer utas által használt vonal felszíni épületei úgy újulhassanak meg, hogy azok megfeleljenek a mai kor esztétikai és funkcionális követelményeinek. Az eljárást a FŐMTERV Zrt.-UVATERV Zrt. konzorcium indította el 2014 novemberében, a pályaterveket 2015. január 20-áig lehetett benyújtani. A megadott határidőre négy pályamű érkezett, mindegyiket érvényesnek és elbírálhatónak találták.

Az építészeti koncepcióknak tartalmazniuk kellett a 3-as metró egyes állomásainak rekonstrukciós terveit, a vonal esetleges északi meghosszabbításához az új felszíni állomások típusépületét, valamint a meglévő lépcsők lefedését.

A pályázatok elbírálásánál építészeti minőséget, megvalósítási, gazdasági és környezettudatossági szempontokat, valamint a tervek áttekinthetőségét értékelték. A bírálóbizottság előnyként értékelte az állomások közötti egységes formanyelvre való törekvést is.

A bizottság értékelése szerint az Építész Stúdió Kft. pályaműve volt az, amelyik főbb elhatározásaiban, részletmegoldásaiban magas színvonalon teljesítette az elvárásokat, és megfelelő kiinduló alapot jelenthet a továbbtervezéshez.

Közölték, a nyertes pályázó az Arany János utcai és a Pöttyös utcai állomás terveivel bebizonyította: a meglévő épületek átalakíthatók úgy, hogy funkcionálisan és építészetileg is korszerűvé váljanak, sőt a meglévő épület továbbgondolásával a Klinikák állomáson is nagyvonalú építészeti megoldást javasolt.

A pályázó színvonalas javaslatot készített a IV. kerületi Óceánárok utcai leendő állomás megépítésére is, amely a 3-as metró vonalának északi meghosszabbításával az új felszíni megállóhelyek típusépülete lesz. A leendő állomás stílusában a természetes fény és a légies kialakítás dominál – írták.

Hozzátették, hogy a bizottság a nyertes tervezőt a pályázatot követő, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásban ajánlattételi felhívásra javasolja. Az így kiválasztott tervező feladata lesz a 3-as metróvonal egyes állomásai felújításának engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítése, valamint az engedélyezés lefolytatása. Erre várhatóan 2015 végén, 2016 elején kerülhet sor – írta a BKK.

A kombóképen az Arany János utcai metrómegálló épülete Budapesten 2015. március 4-én (alul) és az Építész Stúdió Kft. látványterve. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a 3-as metró állomásépületeinek felújítására kiírt tervpályázatának nyertese az Építész Stúdió Kft. Az Arany János utcai metrómegálló az egyike a felújításra váró állomásoknak. MTI Fotó: Balogh Zoltán és Építész Stúdió Kft.

(MTI)