Kezdődik a hazai nem profi színházi társulatok versenye Balassagyarmaton

Kezdődik a hazai nem profi színházi társulatok versenye Balassagyarmaton

Megrendezik Balassagyarmaton a 36. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokat, a hazai nem profi színi társulatok versenyét.

Az nem profi társulatok megmérettetésén idén 13 darabot láthat a nézők, tíz hazai és három határon túli színjátszócsoport mutatkozhat be. Az előadásokat zsűri értékeli, ugyanakkor koncert és ismerkedési est is számít a nagyközönségre – hangzott el a műsorban.

Nagyházi Béla, a Mikszáth Kálmán Művelődési Center igazgatója visszaemlékezett, hogy a balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben szervezték össze első alkalommal. Négy évvel később országos fesztivállá vált, ezt követően 1983-tól már többnapos, internacionális nem hivatásos színjátszó-találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja. 1967-től minden évben, 1990-től kétévente szervezik meg a programot.

Hegedűsné Jusztin Gizella kulturális menedzser a műsorban fontosnak nevezte, hogy a versengés keretében a társulatok egymás előadásait is láthatják. A bemutatót követő napokon ugyanakkor szakmai műhelybeszélgetéseken elemzik ki az előadásokat.

Közölte, már a jelentkezésnél látszott, hogy izgalmas és színvonalas lesz a rendezvény. Az eseményen számtalan műfaj megjelenik: lesznek komolyabb hangvételű előadások, mulattató darabok, kétszemélyes, azonfelül csoportmunkára épülő produkciók, formanyelvi kísérletek, hagyományos kőszínházi tradíciókat ápoló munkák és társadalmi problémára reflektáló művek is.

A produkciókat neves színházi mesterek értékelik, a kitűnő szakmai teljesítményeket oklevéllel és a szokások alapján pénzjutalommal díjazzák – tette hozzá.

mti