Kastély portál – a Magyarországi kastélyok listája

www.kastelyok.eu – a Magyarországi kastélyok listája, illusztráció

Itt a tavasz, jön a jó idő, egyre több lehetőségünk nyílik a kirándulásokra, a különféle szabad téri programokra. Magyarországon számtalan érdekes és szebbnél szebb tájat találunk, amelyet érdemes felkeresni, ráadásul nagyszámú történelmi nevezetességgel, jelentős épülettel is rendelkezünk. Úgy gondolom, mindenki szívesen sétál végig bármelyik több száz éves kastély megannyi izgalmas, furcsa vagy szívszorító eseményt megélt falai között. Egy-egy kastély alaposabb megismerésével, felfedezésével nem csak az idő telik kellemesen, de megismerhetjük a történelmünk egyik apró részletét is. Ezekhez a sokszor eldugott helyekhez sokféle információra lelhetünk az internet böngészése közben. Az egyik ilyen felfedezésre váró bámulatos portál a Magyarországi kastélyok listája, nevezetesen a kastelyok.eu honlap.

A www.kastelyok.eu egy igényes megjelenésű internetes kastély oldal, ahol számtalan hazai, illetve európai kastély részletes leírását találjuk meg. A bemutatók mellett olyan egyéb, a kastély látogatói számára hasznos információk is felfedezhetők, mint a kastély címe, a pontos elérhetősége, vagy egy-egy bemutató kép magáról az épületről. A modern elektronikus navigációt kedvelőknek még a GPS koordinátákat is feltüntették.

A kastélyok részletes bemutatásán túl kimondottan érdekes történelmi és egyéb háttér adalékokat is olvashatunk, amelyek segítenek a kastély eredeti funkciójának és a jelenlegi állapotának a pontosabb megértésében. Az oldal igazi értéke azonban akkor tárul a szemünk elé, amikor megnyitjuk a kastélytérképet. Ott vesszük észre, hogy valójában milyen nagyszámú kastély került feldolgozásra a honlap által. Az internetes térkép-megjelenítőbe zsúfolt kis kastély jelölőktől szinte nem is látjuk magát a térképet, olyan sok van belőlük. Itt könnyűszerrel böngészhetünk és tervezhetünk a földrajzi hely figyelembevételével.

További érdekesség, hogy a Magyarországi kastélyok listája mellett a környező országok, de még néhány távolabb fekvő országban található kastély is fokozatosan feltöltésre kerül az adatbázisba. Ennek köszönhetően szinte az összes szlovákiai kastély, számos felvidéki kastély és jelentős mennyiségű osztrák kastély részletes leírása is szerepel. A kicsit távolabbi országok közül Németországot és Franciaországot kell megemlíteni. Ezek közül is Loire menti kastélyokat emelném ki, amelyekből a kastelyok.eu oldalon található a legnagyobb magyar nyelvű bemutató. A honlap külön érdekessége hogy felhívja a figyelmet az itthoni és a külföldi kastélyhotel épületekre is.

A számtalan kiváló vagy romos, ám annál regényesebb állapotban lévő kastély leírása, bemutatója, elérhetőségének közlése, illetve fényképe mind-mind ösztönzőleg hat az emberekre, hogy a jó idő közeledtével kimozduljon, felkeresse ezeket a történelmi építményeket. Amikor ez az igény már adott, akkor a Magyarországi kastélyok listája, a kastelyok.eu weboldal minden egyéb információt biztosít a kiválasztott kastély vagy kastélyhotel felkereséséhez.