Kárpátaljai művészek festményei láthatók Budapesten

Kárpátaljai művészek festményei láthatók Budapesten

Csaknem hatvan kárpátaljai művész festményét és grafikáját tárja a közönség elé az a Magyarság Házában nyílt, Évszázados múltú, magyar gyökerű kárpátaljai festőművészet című csoportos tárlat, amelyiknek képeit a Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosság vásárolta meg 50 ezer euró (15,6 millió forint) értékben az alkotóktól.

Ukrajna nehéz gazdasági helyzetben van az ország keleti felén zajló háború okán, és ezt nyilvánvalóan megsínyli a kultúra is, ezért gondoltuk úgy, hogy egy kulturális mecenatúra program keretében próbálunk meg segítséget nyújtani a soknemzetiségű és kulturális értékekben módfelett gazdag tájegységen élő és szerző művészeknek – nyilatkozta Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos a fővárosi tárlat szerdai megnyitóján.

Visszaemlékezett, hogy a expo Nyíregyházán már novemberben megfigyelhető volt, de a hely szűke folytán sem ott, sem Budapesten nem tudták a egész anyagot bemutatni. Mindent összevetve a Magyarság Házában a 138 megvásárolt képből csak hatvanat láthat a nézőközönség.

Kiemelte, hogy a bemutató után a képeket közintézményeknek, iskoláknak és múzeumoknak ajándékozzák ezt követően, hogy ezzel is erősítsék Kárpátalja és Magyarország kapcsolatát.

Őry László, a Kárpátok Művészet és Kulturális Egyesület elnöke úgy vélte, a Kárpátaljai festőművészettel jól be lehet mutatni azt a sokszínű és soknemzetiségű megyét, ahol a magyar lakosság mellett ukrán, ruszin és hucul származású művészek élnek, közülük többek alkotása is megjelenik a bemutatott és felvásárolt képek közt.

Ez a prezentáció is azt igazolja, hogy a mély gyökerű magyar kultúrában a kárpátaljai festészet egy meghatározó, önálló vonalat képvisel – mutatott rá Erfán Ferenc festőművész, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója.

A Magyarság Háza aulájában megfigyelhető kiállításon a tradícióknak megfelelő kárpátaljai plein air festészet darabjai mellett grafikákat és portrékat láthat a nézőközönség.

mti