Iparirostkender-feldolgozó üzemet osztottak ki a magyar-ukrán határ melletti Barabáson

Iparirostkender-feldolgozó üzemet osztottak ki a magyar-ukrán határ melletti Barabáson

Iparirostkender-feldolgozó üzemet építettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabáson, az európai uniós forrás támogatásával, csaknem 594 ezer euróból (243 millió forint) megvalósított beruházást nyújtották át a magyar-ukrán határ melletti községben.

A találkozón Nagy István agrárminiszter hívta fel a figyelmet, a 19. században, az ipari kender termesztésének fénykorában csaknem 82 ezer hektáron termesztették ezt a növényt Magyarországon, nagyobb szféraban, mint 2010-ben a Földön mindenfelé.

Az ipari kender népszerűsítése érdekében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kidolgozott egy komplex fejlesztési programot, amely határon átnyúlva kapcsolja össze a magyar és a szlovák határtérséget – emelte ki a beruházás jelentőségét a tárcavezető.

Nagy István közölte: egykor Magyarországon állították elő a Föld legjobb rostkendervetőmagját, a növényre épülő gazdaság feltétele mindazonáltal a rostkender újbóli meghonosítása.

Termesztése mellett nagyon sok érv szól: szélsebesen nő, nagy terméshozamot produkál és multifunkcionálisan feldolgozható, sok biomasszát termel, így energetikai felhasználásra is alkalmas – sorolta a miniszter. Megjegyezte, a rostkendermag termesztése ugyanakkor kézi munkát igényel, szakértői számítások alapján 4 ezer hektár termesztésbe vonásával 3 ezer embernek és 200 kisvállalkozásnak lehet munkát adni.

Az ünnepségen részt vett Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési követe, aki méltatta a beruházást, és kitért a kendertertermesztés hagyományaira.

Szász Jenő, a programot koordináló Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke azt mondta el, a barabási üzem felépítése része a hat különféle beruházást magában foglaló – több mint 7 millió euró összértékű –, az Interreg Szlovákia-Magyarország program keretén belül megvalósuló Területi akcióterv titulussal rendelkező projektnek.

A Kenderben a jövő című alprojekt esetén az Érmellék Centrum Közösségi Nonprofit Kft. beruházásában egy 630 négyzetméter alapterületű, nyolc munkavállalót foglalkoztató gyárcsarnok épült fel, ahol kenderrost és ipari kender alapú építkezéshez szükséges anyag előállítására alkalmas gépeket telepítettek – ismertette. A komplex program segédkezésével újabb ipari kenderfeldolgozó üzemek jönnek létre Géberjénben és a felvidéki Karoson, ezekre építve ugyanakkor két új varroda is megkezdi üzemelését Nagygéresen és Kassán.

Szász Jenő megjegyezte, az akcióterv külön részeként megvalósul a korábbi kormányközi megállapodás alapján elindított összekötő út építése Nagyrozvágy és szlovákiai Nagygéres közt.

mti