Idén ünnepli 50. évfordulóját Magyarország első nemzeti parkja

Idén ünnepli 50. évfordulóját Magyarország első nemzeti parkja

Idén ünnepli 50. évfordulóját Magyarország első nemzeti parkja – közölte az Agrárminisztérium (AM) a sajtó képviselőivel.

Azt írták, hogy 1973-ban alakult meg az első nemzeti park, a régió kiváló természeti, néprajzi értékeinek megőrzése és védelme céljából. A Hortobágyi Nemzeti Park létrehozását segítette a kormányzathoz benyújtott Pro Natura memorandum, amit 21 internacionális hírű szakember aláírásával hitelesített.

A nemzeti park eredendően csaknem 52 ezer hektáros régióban alakult meg, amely az elmúlt 50 évben csaknem 82 ezer hektárra bővült. Egész kiterjedése bioszféra-rezervátum, a ramsari egyezmény értelmében mindazonáltal több mint 20 ezer hektár tartozik a nemzetközileg számontartott vizes élőhelyek közé. Az UNESCO világörökség része az egész táj, amely magában foglalja a Hortobágyon kívül a Nagykunság tekintélyes hányadát, ezenfelül a vidék arculatát meghatározó építészeti emlékeket, köztük a Kilenclyukú hidat, a Hortobágyi Csárdát és a Pásztormúzeumot is.

Az internacionális Csillagoségbolt-szövetség (IDA) Európában harmadikként Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Hortobágyi Nemzeti Parkot – az élővilág, a természetes tájkép és a csillagos égbolt védelme érdekében. A nemzeti park bekerült az UNESCO Csillagászat és Világörökség tematikus programjába is a csillagos ég ismerete és a pásztortudomány kapcsolata révén. A csillagoségbolt-park az egyik meghatározó elemévé vált Hortobágy ökoturisztikai attrakcióinak és a környezeti nevelésnek.

A nemzeti park fennállása alatt a régióban olyan előtérbe állított élőhely-helyreállítások valósultak meg, mint a Kunkápolnási-mocsár, az Egyek-Pusztakócsi-mocsarak, mindemellett a zámi mocsár rekonstrukciója. Ezenfelül a LIFE program keretén belül sor került különféle szikes puszták, mocsarak, ezenfelül gyepterületek rehabilitációjára is. A madarak védelmének érdekében megtörtént a szabad vezetékek kiváltása és megszüntetése a nemzeti park területén.

A természeti és kulturális örökség megőrzése mellett a bemutatás is előtérbe állított cél. Hortobágy ismertségét hosszú ideig a mátai pusztakocsikázás és csikósbemutató tartotta fenn. A nagy állatlétszámú gulyákat és nyájakat legeltető pásztorok tradícióknak megfelelő tudása és szokásai ma is a Hortobágy legfőbb értékei közé tartoznak. Miközben a Pusztai Állatpark a Kárpát-medencében őshonos magyar háziállatfajtákat, a Hortobágyi Vadaspark a pusztáról már eltűnt állatfajokat – vadlovak, őstulkok – ismerteti részleteiben is. Az Öreg-tavakon a helyreállított kisvasút a páratlanul gazdag madárvilág szemléltetésében nyújt támogatást.

Ebben az évben a Hortobágyi Nemzeti Park sok jellegzetes programmal igyekszik megemlékezni a fél évszázados évfordulóról, amelyről bővebb információ a nemzeti park honlapján és közösségimédia-felületein válik hozzáférhetővé – olvasható a közleményben.

mti