Idén is önkéntesek támogatják a mozgássérülteket a Szigeten

Idén is önkéntesek támogatják a mozgássérülteket a Szigeten

A Mozduljunk ki! Egyesület szervezésében idén is önkéntesek támogatják a mozgássérült, köztük a kerekesszékes fiatalokat a Sziget rendezvényen.

Egy évvel ezelőtt alakult meg a Mozduljunk ki! Egyesület azzal a céllal, hogy önkéntes alapon segítőket biztosítsanak kikapcsolódásra vágyó mozgássérült fiataloknak ingyen. A tavalyi Sziget parádén is jelen voltak és akciójuk rendkívül sikeres volt – hangzott el a műsorban.

Csángó Dániel, a Mozduljunk ki! Egyesület elnöke hangoztatta: csaknem 250 ezer mozgássérült él Magyarországon, és szervezetük főként a fiatal felnőtteket szeretné megszólítani, azokat, akik elzárva élnek és nincs lehetőségük arra, hogy programokat szervezzenek maguknak. Bár mindinkább nagy sláger az egyesület, nehéz az érintetteket elérni, mert nincs erre célszerű fórum. „Azzal, hogy kimozdulunk, reméljük, hogy egyben megalkotunk egy ilyen fórumot is” – nyilatkozott.

Pallós Ágoston, aki rendszeres résztvevője az egyesület programjainak, közölte, hogy egy évvel ezelőtt találkozott a kezdeményezéssel, és attól fogva permanensen részt vesz az eltérő kiruccanásokon. „Legutóbb Vad Fruttik-koncerten voltunk a főváros Parkban, módfelett jókora benyomás volt” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy szereti ezeket a programokat, mert számos emberrel találhatja szemben magát.

Csángó Dániel alapján meghatározó szempont volt, hogy együttes élményeket szerezzenek az ép és a mozgássérült fiatalok. „Alkalmazkodni kell csak egy pár dologban az állapotunkhoz, de ugyanúgy tudunk élvezni bármilyen bulit vagy kiruccanást, mint bárki más” – nyilatkozott.

Közölte, a Szigeten egész héten jelen lesznek, önkénteseik kísérik és amiben kell, támogatják a fiatalokat. Megjegyezte, hogy a helyszínen is toboroznak önkénteseket, akiknek a tekintélyes része egyelőre nő, ezáltal férfiak csatlakozását is várják.

Kiemelte, hogy az idén már dupla mozgássérült fiatal jelezte, hogy örömmel igénybe venné a segítséget a parádén, mint az tavaly.

Mint az egyesület honlapján olvasható, a mozgássérültek döntő része csak segítséggel tud kikapcsolódni, fesztiválozni. Fontosnak érzik ellenben, hogy ezt az élményt ne állandóan szülők, rokonok segítségére hagyatkozva éljék keresztül, hanem új ismeretségeket, barátságokat kötve minél önállóbban, de töretlen felügyelettel.

mti