Huszonöt korunkbeli dráma a debreceni Deszka parádén

Huszonöt korunkbeli dráma a debreceni Deszka parádén

Huszonöt mai magyar drámát láthat a nagyérdemű a 12. Deszka parádén, amit április 6. és 14. közt rendez meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház – közölte a színház igazgatója, a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón.

Ráckevei Anna hangoztatta: a 25 jelenkori magyar drámát a Kárpát-medencében az ez évi évadban bemutatott 200 előadás közül választotta ki három színházi mester. Az előadások közt van három romániai, tetejébe egy-egy szlovákiai és szerbiai magyar nyelvű produkció, de egy lengyel nyelvű előadást is láthat a nagyérdemű. Visky András Pornó című darabjának a Deszkán múlt évben bemutatott szatmárnémeti előadástól gyökeresen eltérő nézőpontú feldolgozását hívták meg Poznanból.

Az utóbbi évek esetén igen népszerűvé vált, jelenkori magyar gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató Gördeszka programban az idén kilenc előadással találkozhatnak a nézők – tette hozzá.

Ráckevei Anna új elemként említette, hogy az ez évi parádé „etnoszínházzal beszél” a kirekesztésről: SajátSzínház. org néven több civil alkotócsoport és független művész fogott össze, hogy aprófalvakban szervezzenek közösségi művészeti programokat helyi lakosok részvételével. A hónapokon keresztül tartó művészetpedagógiai folyamat eredményeként született meg az Éljen soká Regina!, ahol borsodi roma közmunkás asszonyok adnak elő egy fiktív történetet gyerekvállalásról, szülésről, míg egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ezek a nők a saját életükről beszélnek – mondta az igazgató.

Megemlítette azt is, hogy az esemény keretében zajlik ezután a Színházi Dramaturgok Céhe által rendezett nyílt fórum második fordulója, amely az épp most születő friss magyar drámákba enged bepillantást úgy, hogy közben megismertet az alkotókkal is.

Mint közölte még, az elmúlt évek esetén a szakmai beszélgetések váltak a Deszka rendezvény lelkévé: a „házi bölcsek” vezetésével ott kapnak komoly szakmai visszajelzést az egyes produkciók, és ott lehet megismerkedni az előadások létrejöttének titkaival. A kötetlen beszélgetések esetén, amelyekbe bárki bekapcsolódhat, szélesebb esztétikai és színháztörténeti kontextusba helyeződnek az előző nap látottak. A 12. Deszka eseményen Árkosi Árpád direktor, Dobák Lívia dramaturg, Gimesi Dóra író, dramaturg, direktor, Tasnádi István író, direktor és Zalán Tibor költő, író lesznek a minden előadást megtekintő „bölcsek”.

A rendezvény díszvendége Háy János lesz, akinek három nagyszínpadi produkcióját is bemutatják: az ő művei alapján készült a Kemping és az Utánképzés (ittas vezetőknek), mindemellett a Rák Jóska, dán királyfi. Életművét, élettörténetét és alkotói univerzumának főbb elemeit egy portrébeszélgetés keretében ismerheti meg a debreceni publikum – jelezte Ráckevei Anna.

Gemza Péter, a Csokonai Színház művészeti vezetője közölte: a Kolozsvári Állami Magyar Színház idén a radikálisan új utakat kereső, mozaikkockákból építkező előadásával, a Vakokkal érkezik Debrecenbe. A színház a diktatúra helyszínévé válik a fővárosi Katona József Színház Ascher Tamás Háromszéken című darabjában, amit a szerző, Pintér Béla szervezett, amíg a Látókép Ensemble, Hajdu Szabolcs társulata az Ernelláék Farkaséknál folytatásával, a Kálmán-nappal ad „lefojtottan poénos középnemzedéki látleletet”.

Megint Tar Sándor-művet, ezúttal a Szürke galamb című bűnregényt vitte színre, de nem saját társulatával, hanem a Stúdió K tagjaival Horváth Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház Babits-feldolgozása, az Elza, vagy a világvége ugyanakkor azzal a kérdéssel szembesíti nézőjét, hogy beletörődik-e mindabba, ami körülveszi, vagy hajlandó kezébe venni az életét – fűzte hozzá a művészeti vezető.

Gemza Péter a szakmai programok közül kiemelte a Nyílt Fórum bemutatóit. A Nyílt Fórum 1986-ban Zalaegerszegen alakult meg, és hosszú időn keresztül a Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik meghatározó, jelenkori magyar drámákat bemutató programja volt. Két éve korszerűsödött formában üzemel: többlépcsős drámafejlesztési programjuk utolsó előtti állomásaként nyolc, most készülő magyar drámát mutatnak be leleményes formában a drámák szerzői és választott szakmai mentoraik a rendezvényen, részleges felolvasásokkal, a Csokonai Színház színészeinek segédkezésével.

Papp László, Debrecen polgármestere a sajtótájékoztatón nyomatékosította, hogy a településnek meghatározó kulturális színfoltja a Deszka parádé, amit az idén 25 millió forinttal támogat az önkormányzat és újabb 10 millióval az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Debrecen a település költségvetéséből múlt évben 2,734 milliárd forintot fordított a kulturális intézmények működtetésére, és a programok finanszírozására, az idén ez az összeg 2,981 milliárd forint – tette hozzá.

Papp László reményét fejezte ki, hogy Debrecen lehet 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa, és a találkozók egyik előtérbe állított programja lesz a Deszka rendezvény.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a jegyárusítás március 9-én, pénteken 9 órakor kezdődik, a részletes programokról a www.csokonaiszinhaz.hu/deszka honlapon tájékozódhatnak a kíváncsiskodók.

mti